Naoblačenje, kiša, oblaci, Beograd, vreme
D.S.
Naoblačenje, kiša, oblaci, Beograd, vreme

D.S.

Naoblačenje, kiša, oblaci, Beograd, vreme, Foto: D.S.

Istraživanja Instituta „Batut“ pokazala su da zbog povećanog zagađenja vazduha godišnje u Srbiji prerano umre 5.400 ljudi, a ako bi se ta metodologija primenila na Valjevo, to bi značilo da godišnje ima 60 prevremenih smrti zbog aerozagađenja. Danas je u Srbiji uključen crveni alarm zbog zagađenja, a veoma je važno da poslušamo savete lekara kako se najbolje zaštititi od štetnog vazduha. Kako kažu, obična maska ne pomaže.

Vazduh

Printscreen

Vazduh, Foto: Printscreen

Dr Goran Belojević, higijenolog, i redovni profesor Medicinskog fakulteta, savetuje da bi trebalo što manje vremena provoditi napolju, a ako se već izađe i osete smetnje prilikom disanja, lekar građanima savetuje da preko usta i nosa stave vlažnu maramicu.

- Obična hirurška maska neće pomoći, potrebno je da to bude vlažna maramica ili vlažna maska, jer je voda najbolji rastvarač - savetuje on i kaže da je ispiranje usta i nosa pri povratku u kuću takođe poželjno.

- U slučaju udisanja PM-10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pritom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz - objašnjava onkolog dr Zoran Živković.

Pročitajte još:

Zbog zagađenog vazduha, najugroženije su trudnice i deca.

Stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći pa do 9 sati.

Tako je rekordne 223 PM10 čestice zabeleženo u sredu u 3.00 sata na mernoj stanici "Starčevo" u Pančevu.

Vrisci tih ljudi me i dalje proganjaju, miris smrti nemoguće je zaboraviti! On je preživeo hladnjaču smrti!

AUTOR: Alo.rs/Blic/T.Đ DATUM I VREME: 25.10.2019. 12:53 Preživeli sirijski izbeglica otkrio je kako se zamalo smrzao na smrt u hladnjači 2015, nakon što je jučerašnje otkriće 39 tela u kamionu u Eseksu probudilo u njemu užasavajuća sećanja.

Situacija nije bila mnogo bolja ni na opštini Stari grad, gde je u 7 sati istog dana izmereno 204 PM10 čestica, dok je na Novom Beogradu u to vreme bilo 167 PM10 čestica, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Alarmantno stanje lošeg kvaliteta vazduha u prestonici potvrđuju i podaci sa sajta "Er vižual" (Air Visual), koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, te je Beograd pre dva dana označen kao četvrti grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti.

Bonus video

STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!