SLAVIMO VELIKOG SVECA Na današnji dan je važno da odete u crkvu i uradite jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen prepodobnom Jovanu Kasijanu.

crkva, slava, vera
crkva, slava, vera, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ovaj veliki duhovnik rodio se u Rimu od roditelja slavnih. U mladosti je izučavao sve svetske nauke, naročito filozofiju i astronomiju. Potom se sav predade izučavanju Svetoga Pisma.

Prostirući se od dobra na bolje i želeći sve viši stepen savršenstva, Kasijan ode iz Rima u Carigrad, da lično čuje i vidi svetog Jovana Zlatousta. Zlatoust ga pouči i posveti za đakona.

Tropar: U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

Koristivši se mnogo mudrim Zlatoustom, Kasijan se uputi dalje na Istok, da se još više nauči i usavrši. Najviše se zadržao u Misiru, u Nitriji, među čuvenim duhovnim atletima, od kojih se naučio vežbanju u svakoj dobrodetelji.

Napokon se vrati opet na Zapad, i nastani se u gradu Marselju. Tu osnova dva manastira, jedan muški i jedan ženski.

Na molbu monaha napisa Kasian više spisa, od kojih je naročito koristan za ljubitelje duhovnog života: "Osam knjiga o borbi protiv osam glavnih strasti". Vrlo mu je važan spis protiv jeretika Nestorija. Ovaj spis napisa Kasian na molbu arhiđakona Lava.

Prepodobni Jovan Kasijan, jasno formuliše aktivno stanje duše posle smrti u odgovoru jereticima koji veruju da je duša posle smrti nesvesna - Duše posle rastanka od tela nisu prazne, ne ostaju bez ikakvih osećanja, to dokazuje jevanđeljska priča o Lazaru i bogatašu… Duše upokojenih ne samo da se ne lišavaju svojih osećanja, već ne gube ni raspoloženja svoja, tj. nadu i strah, radost i tugu, i nešto od onog što očekuju na sveopštem Sudu već sad počinju da predosećaju… One postaju još življe i još revnosnije počinju da slave Boga.

Posluži verno Gospodu i obogati mnoge mudrošću pa se preseli u večni život 435. godine. Mošti svetog Kasiana i danas počivaju u Marselju.

Prema narodnom verovanju, vernici bi na današnji dan trebalo da zapale sveću u crkvi i pomole se za duše upokojenih.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi