Korona
Tanjug/AP
Korona, Foto: Tanjug/AP

Ovo bi moglo da predstavlja problem za članove medicinskog tima koji leče pacijente, a posledično i za širu javnost ako su oni otpušteni i dodatno izloženi drugim ljudima.

U ovom trenutku, oštećenje mozga "tek treba dokazati kao rezultat infekcije koronavirusom", navodi se u izveštaju o slučaju objavljenom 31. marta u časopisu "Radiology".

Ali kako se novi virus i dalje širi, "bolničari i radiolozi treba da nađu ovu sponu među pacijentima koji imaju COVID-19 kako bi se potvrdio eventualan promenjeni mentalni status”, napisali su autori.

- Moramo da razmišljamo o tome kako ćemo u svoju paradigmu lečenja uključiti pacijente s teškom neurološkom bolešću - rekla je dr. Elisa Fori: "Ova komplikacija poražavajuća je koliko i teška bolest pluća."

Pacijentkinja, 58-godišnja radnica na aerodromu, javila se u zdravstvenu ustanovu u Detroitu, nakon što je tokom tri dana imala groznicu, kašalj (poznati simptomi koronavirusa) ali i "izmenjen mentalni status", navodi se u izveštaju

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano, zabeleženo je. Bila je negativna na grip, herpes, kao i na virus Zapadnog Nila, a njena cerebrospinalna tečnost, koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine, nije imala tragove bakterijske infekcije.

Lekari su je takođe testirali na COVID-19, koristeći dijagnostički test odobren od strane američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i otkrili da je pozitivna na bolest, prenosi "Live Science".

Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Lekari su sproveli dodatna ispitivanja mozga uz pomoć magnetne rezonance kako bi pronašli dokaze da je pretrpela krvarenje. Opet su pronašli oštećenja u talamusu, kao i u delovima moždane kore. Dijagnostikovana joj je akutna nekrotizirajuća encefalopatija, koja, ako se ne leči, može da napreduje i uzrokuje "komu, probleme s jetrom i neurološki deficit".

Ovo retko stanje razvija se najčešće nakon virusne infekcije, poput one uzrokovane influencom A, influencom B i virusom herpesa tipa 6.

Zaključak je: U ovom trenutku potencijalni neurološki simptomi bolesti COVID-19 nisu dovoljno razumljivi, ali bi trebalo da ih dodatno istraže, jer čak i drugačiji mentalni status može vrlo lako da znači jedan od ranih simtpoma koronavirusa.