Krizni štab
Tanjug/Sava Radovanović
Krizni štab

Tanjug/Sava Radovanović

Krizni štab, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković demantovao je uživo na Pinku pogrešno prenetu izjavu da "korona ne ostavlja ozbiljne posledice".

Doktor Janković, kao i drugi članovi Kriznog štaba i stručnjaci, upozoravaju da posledice korone mogu biti veoma ozbiljne, o čemu svedoče i ispovesti onih koji su preležali koronu.

- Deo štampe je jednu moju izjavu o tome da većina pacijenata, srećom, može da prođe bez posledica, preinačio u izjavu da posledice nisu ozbiljne. Itekako mogu biti ozbiljne, fibroza na plućima može nastati od tkiva ožiljka. To se ne dešava uvek, ali je suština da bolest može da ostavi ozbiljne posledice, jedna neistina je reći da bolest ne ostavlja posledice - rekao je on.

Srđa Janković

Printscreen/Pink

Srđa Janković, Foto: Printscreen/Pink

- Nisam to stvarno rekao, ali se svejedno izvinjavam svima koji su to pročitali, žao mi je što su to uopšte pomislili - rekao je on.

- Ako gledamo samo brojke, postoji zaravnjenje krive, ali nemojmo olako koristiti termine. Postoji, međutim, potencijal da se pogorša situacija ako ne poštujemo mere distance i zaštite. Ako budemo dosledni u tome, ako budemo solidarni i svi zajedno budemo mislili na to, postoje uslovi da uskoro vidimo i pad, ali to još uvek ne vidimo - rekao je on.

- Postoji velika populacija i dalje koja se nije zarazila. Ali ako dozvolimo da se širi, zaraziće se i ona. Postoji potencijal i za bolje, ali i za gore - rekao je on.

- Letnji talas nije ništa manje opasan od zimskog ili prolećnog. Ne bih savetovao da se iko oslanja na vremenske uslove. Koliko to može da odmogne virusu, da ga oslabi, je važno naučno pitanje i sigurno u nekom procentu i može da ošteti deo čestica, ali to nije dovoljno. Mi moramo da sprečavamo prenos sa osobe na osobu, leti kao i zimi - rekao je on.

Komentari (1)

Olja

28.07.2020 11:17

Dokle cete da zastrasujete narod?? Da li ste vi normalni? Da li znate kako vase izjave uticu na psihicki labilne osobe, i koliko ima slabog naroda? Pa vi cete ih ubiti svojim izjavama!!! Strasno je sta sve ovi doktori baljezgaju..