OVAKO NE SME DA SE PROSLAVLJA KRSNA SLAVA! Činimo jedan od najvećih grehova slaveći na ovaj način, a najviše grešimo kod žita i kolača!

Pravilo je i da se ikona drži okačena na istočnom zidu, jer po pravoslavnom učenju sa istoka dolazi Spasitelj.

Slava
Slava, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Srpski narod obeležava više od 60 krsnih slava. Na dan Svetog Nikole najviše je svečara i onih koji odlaze na slavu, a najčešće se slave još i Aranđelovdan, Jovanjdan, Đurđevdan…

Pravoslavni zaštitnik srpskog doma obeležava se uz određena pravila i običaje. Međutim, mnogo je onih koji nemaju baš nikakve veze sa našom tradicijom. Sve je više domaćina koji sebi dozvoljavaju planiranje slave po sopstvenom nahođenju, tako da se čitava slava pretvori ni u šta drugo do u sveopšti krkanluk i pijanku.

 

Svetac zaštitnik doma i porodice tako biva potpuno zanemaren, a u prvi plan izbija upravo ljudski greh stomakougađanja, proždrljivosti i neumerenosti u hrani i piću. Obeležavanje slave u srpskoj tradiciji i pravoslavlju ima svoja osnovna pravila.

U vreme pred slavu sveštenik osvećuje vodicu u domovima svečara. Na obredu osvećenja prisustvuje čitava porodica sa domaćinom. Čita se molitva, te se svetac – zaštitnik doma moli za zdravlje i blagostanje svih ukućana. Tih dana pred slavu u porodici vlada vedra i duhovna atmosfera, teku pripreme – spremanje kuće i posluženja.

Poznato je da se kod Srba na slavu ne zove. U nekim našim krajevima gosti se pozivaju na poseban način, pa se u kuće gostiju šalje lepinja ili manji hleb koji se peče za slavu. Moderno doba promenilo je sve, pa su i ovi stari običaji nestali, ili se poštuju radi reda. Na slavu se najčešće zove telefonom, iako je učtivije i prikladnije učiniti to lično i neposredno.

 

Zablude o slavi i njenom obeležavanju su mnogobrojne Mnogi domaćini ne znaju ni gde je u kući mesto slavskoj ikoni, pa je drže okačenu na bilo kom zidu, ili pak na ormanima kao ukrasni detalj. Ikona se, bez ikakve sumnje, drži okačena na istočnom zidu, jer po pravoslavnom učenju sa istoka dolazi Spasitelj.

Redovi na Kalemegdanu
Redovi na Kalemegdanu, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kolač i žito glavna su obeležja slave. U crkvu se nose slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveća. Slavska sveća, ona veća, svečano se pali na dan slave, kad domaćin očita molitvu, neposredno pre rezanja osveštanog slavskog kolača. Sveštenik u crkvi nad kolačem i žitom čita molitvu u slavu i čast sveca zaštitnika porodice i u spomen na upokojene pretke. Ako se pripreme, a nisu osveštani, kolač i žito nemaju nikakav hrišćanski, pravoslavni smisao, kao što je i besmisleno da ih domaćini kupe umesto da ih pripreme u kući.

Ipak, naš narod naročito preteruje u jednom, ne sluteći da tako čini jedan od najvećih smrtnih grehova! Najveća greška našeg naroda je u nepoznavanju značaja i svrhe slavljenja slave. Oni koji ne nose kolač i žito u crkvu, a zovu goste na slavu, ne poštuju sveca svog doma već prave gozbu namenjenu gostima za obično prejedanje, čašćavanje i vođenje razgovora radi čistog druženja i ništa više. Gosti se smenjuju od jutra do mraka, domaćice provedu slavu na nogama, služeći jedne, a sklanjajući za drugima.

Domaćin, često pripit, učestvuje u razgovorima o politici, državi, sistemu, praznoverju, dešavanjima u čaršiji… Neke porodice odlutale su u veri toliko daleko da slave obeležavaju u kafanama i restoranima, uz muziku, sveopšte veselje i trubače. Ovim je osnovni smisao vere i krsne slave doveden do apsurda.

Naročiti je greh kada se krsne slave u vreme velikih postova i posnih dana slave kao mrsne. Svi svečari trebalo bi da poštuju pravilo o posnim slavama i podsećaju se reči patrijarha Pavla: “Bolje je domaćinu da Nikoljdan ne slavi, nego da ga slavi uz mrsnu trpezu”.

 

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Pratite nas na InstagramuFacebooku

Povezane vesti

 • Korisnik: Vuki
  06/11/2018 - 07:41
  U gradu vise niko ne slavi, to je za selo..
 • Korisnik: Sole
  06/11/2018 - 07:41
  Ako neko ne zna obicaje i nije imao priliku u zivotu da ih nauci, jer je ziveo u komunizmu, ne treba ga zbog toga osudjivati, naucice. Nije nase ni da sudimo kao ni da popreko gledamo onog koji je usao u crkvu i nije uradio sve sto bi trebalo po pravilima. Popreki pogledi ga mogu samo odvratiti od dolaska u crkvu. Nase je da pomognemo, ko zna da objasni, cemu je mogao da pomogne i ovaj tekst da je napisan s vise postovanja i manje osudjivanja.
 • Korisnik: Aca
  05/11/2018 - 14:51
  Narod se gresi prejedanjem i opijanjem na Dan slave i kreveljenjem dranjem, ogovaranjem, pricanjem prostota i ne suzdrzavaju se od seksa.
 • Korisnik: Biblija
  05/11/2018 - 10:53
  "te se svetac – zaštitnik doma moli za zdravlje i blagostanje svih ukućana." Sta ce vam onda Hrist?! vi imate druge posrednike pred Bogom, a Sveto Pismo nas uci da je Hrist jedini posrednik, on je dao svoj zivot za nas a ne sveci. Uostalom, u Svetom Pismu nemate nijedan primer obozavanja onih koji su ziveli sveto,postovanje da, obozavanje ne! Samo Bog
  • Radojko @Biblija
   05/11/2018 - 21:14
   Ah ta vasa fanaticna protestantska biblija koju krivo tumacite...ko kaze da se sveti 'obozavaju'?Ako ih zamolimo za molitvenu pomoc to je sasvim legalno i ispravno i biblijski..ne treba biti licemer i nipodastavati molitveno posredovanje svetih a sa druge strane preporucivati sebe za posrednike kao sto sam jednom imao priliku da vidim kod vasih kad je jedan pastor rekao:saljite vase molbe u inbox da se pomolim za sve vas dok je 'duh' na meni?!
 • Korisnik: Goga
  05/11/2018 - 10:18
  Sve što ste napisali stoji ali danas kada brzo živimo i nemamo vremena za neka druženja slave nam dodju kao neki lep dogadjaj gde mozemo da se druzimo sa dragim ljudima.A što se tiče žita i sl kolača da ne osveštani nemaju svrhu ja mislim da nemaju ni svrhu kada ih osvešta sveštenik kojeg u vreme najveceg posta vidim na pijaci kako jede kajmak a drugoga na jednom slavlju kako jede pršut!
  • Milica @Goga
   05/11/2018 - 11:15
   To sto kazete je samo izgovor da naucite sebe poslusanju. Ne gledajte Vi sta jedu svestenici u toku posta i ne omalovazavajte njihovo svestenodejstvo od Boga im dato. Oni ce pred Gospoda sa svojim ponasanjem, a Vi i svako od nas sa svojim. Njihov pad (ako ste dobro videli) ne treba da bude i Vas. POGLEDAJTE NAJPRE U SVOJ TANJIR (srce) pa sudite. Svako Vam dobro
  • pejapeja @Goga
   05/11/2018 - 11:47
   Osvestano je osvestano a ne osvestano nije osvestano.
  • Mare @Goga
   05/11/2018 - 12:58
   Kakav ateisticki namazan komentar.Ti ni u Boga ne verujes a kamoli u slavu.Cepaj ti trbusni ples na slavi uz selfije i to je to.
  • rada tomasevic @Goga
   05/11/2018 - 14:24
   Dok se slavilo normalno bez pompe i novinara srece blagostanja je i bilo.Miran normalan zivot bjese sa komsijama cijenila se razlicitost postovala se i bog te veselio.kada su nam udarili tu bas na to mjesto djavo sam dosao po svoje.Kasno je danas pisati ama bilo sto kada se vije crn barjak na kucama hercegovackim.neke kuce jos spaljene stoje i nikad tu zivota vise nece biti.
  • Mare @Goga
   05/11/2018 - 16:02
   Blago tebi sa tobom.
  • Ema @Goga
   05/11/2018 - 16:46
   Svadbe u nizu, krštenja u nizu na najvece slave, tako da ljudi ne mogu normalno da uđu u Crkvu, pridju oltaru i pomole se. Ikone se ne vide od novcanica, jabuka, papirića... Sveće se pale napolju, pa kad duva vetar padaju...najlakse je pridikovati narodu, a malo reda u crkvama ne bi bilo na odmet.
  • jamespop @Goga
   05/11/2018 - 18:20
   A zašto bi onda slavio slavu ako je već ne slaviš kako treba, zbog brzog života nemate vremena za druženje sa prijateljima pa za to koristite slavu, zar nema nekog drugog povoda za druženje, rodjendan na primer ili neki drugi dogadjaj, a zašto bi morao da bude neki dogadjaj, spremi ručak bilo kojim vikendom pa pozovi prijatelje onako čisto radi druženja. A ako već slaviš slavu onda to uradi kako treba. Da ne mislite da sam ja neki vernik, uopšte ne slavim slavu
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi