Čičoka
Alo.rs/V.Đ.
Čičoka

Alo.rs/V.Đ.

Čičoka, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Gledajući na televiziji apokaliptične kataklizme poput poplava, požara ili ratna izveštavanja, sigurno ste pomislili šta bi jeli ukoliko bi i vas zadesila takva pošast. Budite bez brige, jer i to se da preživeti. Priroda je, dakle, regulisala sve, pa i da se prehranimo u svakoj nedaći. Spas je u čičoki, koju svako može da gaji i jede kad nema šta.

Čičoka

Alo.rs/V.Đ.

Čičoka, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Naš sagovornik ističe da iz ljubavi prema gajenju zdrave hrane obožava da sadi čičoku. Priča da ova neverovatna bilja potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Koren je dubok i razgranat, a može biti okruglastog, valjkastog ili vretenastog oblika. Meso krtola je bele, žute ili ružičaste boje, a stabljika je visoka metar do tri. Iz jednog stabla krtole razvije se više stabljika. Listovi su srcoliki, grubi i dlakavi, a cvet je sličan suncokretu.

 - Čičoka može da izdrži i do -40 °C, a pri dobroj obezbeđenosti vodom biljka stvara veliku nadzemnu i podzemnu masu. U uslovima letnje suše stagnira, ali nakon prvih kiša opet intezivno raste. Može da se uzgaja na istoj površini nekoliko godina, jer je maltene nemoguće izvaditi sve gromulje. Uvek ih ostane toliko da se zasnuje novi usev, kaže Goran Pavlović.

Koristi se i kao lek

Naš sagovornik ističe da čičoku i lekari preporučuju i to u neograničenim količinama, kako sirovu, tako i kuvanu.

- To je lekovita bilja. Posebno se preporučuje dijabetičarima, a bogata je vitaminima A, C i E. Čičoka se najčešće se priprema kao krompir, kuvana (preporučuje se u kori) i pečena, ali se može koristiti i kao sirova u salati ili kao zimnica, kaže Goran Pavlović koji čičoku gaji za lične potrebe.

Ovaj strasni poljoprivrednik, kako bi uzgajao zdravu hranu, iz Švajcarske se vratio u svoje selo Riljac kod Rekovca. Naime, dolazi tokom leta, a deset meseci godišnje je u Švici gde radio kao stjuart na železnici. 

 .

Pročitajte: