ALO! OTKRIVA Čeka se vakcina! Ministar Šarčević najavio kada se škole vraćaju u normalne tokove

„Da bi škola radila kao pre korone prvo treba krizni štab da kaže da je bezbedno, da je prošla opasnost. Verovatno ako se obezbedi vakcina i sprovede vakcinacija, onda se svi vraćaju”, Mladen Šarčević, ministar prosvete

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević, Foto: Printscreen

Časovi od 45 minuta, ceo razred u učionici, svakodnevno odlaženje u školu i užina na odmoru, po svemu sudeći još dugo će biti želja brojnih nastavnika, učenika i roditelja u Srbiji. Povratak u normalne tokove, kako je za „Alo!“ najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, može se očekivati tek sa dolaskom vakcine protiv koronavirusa.

- Da bi škola radila kao pre korone prvo treba krizni štab da kaže da je bezbedno, da je prošla opasnost. Verovatno ako se obezbedi vakcina i sprovede vakcinacija, onda se svi vraćaju. Ali ovo je ipak pitanje za lekare… Ne treba da se kuka, što se kaže, što ti je - to ti je, a ovo je dobro. U odnosu na ono kako može da bude, dobro je, a znamo svi da ne može da bude bolje nego što jeste u ovom trenutku. Ajde da pitate po Albaniji, Crnoj Gori, Španiji da li bi voleli da uopšte idu u školu, bar malo, jer tamo je sve od kuće… Treba da budemo razumni - ističe za „Alo!“ ministar Šarčević.

Da li bi deca trebalo da se vrate u školu?

Ukupan broj glasova: 0

 • Da, što pre: 0% (0)
 • Ne: 0% (0)
 • O tome treba da odlučuje struka: 0% (0)

Ministar Šarčević nedavno je kazao da je oko 60 učenika za tri nedelje nastave u školama u Srbiji obolelo od koronavirusa, što je, ako se uzme u obzir da ima 850.000 đaka, minimalan broj.

- Beograd kao veliki grad ima najviše slučajeva pozitivnih đaka, ali kad se sve uzme i sabere, to je minimalan broj zaraženih - rekao je tada ministar.

Epidemiolog Predrag Kon u četvrtak je naglasio da se pojavljuju slučajevi infekcije i u srednjim školama.

- Proradilo je i u srednjim školama, kreću prijave. To su pojedinačne prijave, što je jako važno. Nije problem 10-15 zaraženih u kratkom vremenu, ali tada je kasno - pojasnio je on.

Inače, ova školska godina širom Srbije počela je kao nijedna dosad, s maskama i držanjem fizičke distance. U jednoj učionici ne sme da bude više od 15 učenika i svako dete mora imati dovoljno prostora, na četiri strane po metar rastojanja. Zbog toga su odeljenja u mnogim školama podeljena u dve grupe, a u školskim klupama svakodnevno su osnovci od prvog do četvrtog razreda, dok se učenici starijih razreda smenjuju po danima, a kada nisu u školi, nastavu prate od kuće. Srednjoškolci jedne nedelje idu u školu, a jedne nastavu prate od kuće.

Đaci, škola, korona
Đaci, škola, korona, Foto: Alo.rs

U svakoj školi inficirano bar jedno dete

Prof. dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kazao je da trenutna korona statistika u srpskim školama nije alarmantna, ali da ne bi trebalo da bude opuštanja.

- Ono što je jedino sigurno jeste da je u svakoj školi zaraženo minimum po jedno dete i to svi roditelji i đaci moraju imati na umu. To jasno govori koliko je važno poštovati mere. Najvažnije je da u jednom odeljenju nemamo vezane slučajeve. Dva slučaja u jednom odeljenju i dalje nisu alarmantna, ali tri, četiri i te kako jesu - navodi dr Belojević.

Povezane vesti

 • Korisnik: PP
  27/09/2020 - 16:36
  Veci problem sto vecina mladih ne nosi maske u prevozu... , i sto drzava tu bahatost tolerise mesecima.
 • Korisnik: Lazar
  27/09/2020 - 15:47
  Ne pada mi na pamet da primim vakcinu...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi