DRAMATIČNA UPOZORENJA NAUČNIKA Čak i mali komad ove hrane je kancerogen! Možete oboleti od raka debelog creva!

Šokantno!

 

Meso
Meso, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Čak i mala količina crvenog mesa i mesnih prerađevina poput jednog lista slanine dnevno, može povećati rizik od nastanka kancera debelog creva, tvrdi najnovije istraživanje Univerziteta Oksford. Studija koju je finansirala britanska organizacija za istraživanje kancera čini brojnijim dokaze o štetnosti crvenog mesa, uz slične tvrdnje Svetske zdravstvene organizacije.

Koliko je rizik zaista veliki i koja količina ove vrste hrane je potencijalno opasna?

Istraživači su analizirali podatke gotovo pola miliona ljudi, od kojih je tokom šest godina njih 2.609 obolelo od raka debelog creva, prenosi Bi-Bi-Si. Na osnovu posmatranih podataka, naučnici su zaključili da konzumacija tri lista slanine dnevno može povećati rizik oboljenja od raka za čak 20 posto.

Osim toga, na svakih 10.000 ljudi koji su dnevno jeli 21 gram crvenog mesa (otprilike jedan veća list slanine) ili mesnih prerađevina, njih 40 obolelo je od raka debelog creva. U slučaju onih koji su dnevno jeli 76 grama istog mesa, taj broj je porastao na 48 ljudi.

Istraživanje, ipak, nije dalo definitivni odgovor na pitanje koliko crvenog mesa je previše. Prema ovim podacima, čak 5.400 od 41.804 slučaja oboljenja od raka debelog creva moglo je da se spreči da oboleli nisu konzumirali mesne prerađevine.

Meso iz
Meso, Foto: Alo!

Niz organizacija koje se bave javnim zdravljem u Velikoj Britaniji, ali i drugim zapadnim državama, godinama savetuju da se jede manje crvenog mesa i mesnih prerađevina. Britansko ministarstvo zdravlja preporučuje ljudima koji jedu 90 grama takvog mesa na dan, da tu brojku smanje najmanje na 70.

S druge strane, ima i tvrdnji da crveno meso ima dobrih strana, kao što je visok sadržaj gvožđa i proteina što treba uzeti u obzir kad se procenjuje potencijalni rizik.

Mesne prerađevine poput slanine, kobasica, viršli, salame obrađene su tako da im se produži rok trajanja i da im se popravi ukus što se postiže dimljenjem, dodavanjem soli i konzervansa. Stručnjaci, međutim, i dalje nisu sasvim sigurni što tačno u crvenom mesu podiže rizik obolevanja od raka.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: nnn
  21/04/2019 - 12:38
  u slanini mesa ima u tragovima krmendla je belo meso ane crveno
 • Korisnik: aca
  19/04/2019 - 15:47
  Uh slaninica bato Dobra ideja za rucak....przim 2 kila najmanje
 • Korisnik: goran
  19/04/2019 - 15:05
  da je povrće skuplje rekli bi da ono izaziva rak debelog creva.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi