Blažo Marković Sindikat policije i policijskih starešina
Privatna arhiva Alo

 

 Blažo Marković Sindikat policije i policijskih starešina

Privatna arhiva Alo

Blažo Marković Sindikat policije i policijskih starešina, Foto: Privatna arhiva Alo

- Od početka pokretanja reformi u policiji Srbije, bilo je jasno da nema krupnih zaokreta u ovoj oblasti bezbednosti bez krupnih ulaganja države. Pošto je po svim parametrima, stanje u državnoj kasi na veoma zdravim nogama, u predlogu budžeta R.Srbije za 2020. godinu našla su se, po prvi put u istoriji srpske policije, izuzetno krupna izdvajanja za policiju koja su veća i od ulaganja u Vojsku Srbije. Naime, pod „dirigentskom palicom“ ministra Nebojše Stefanovića, a uz neizostavnu pomoć i razumevanje predsednika Republike Akleksandra Vučića i predsednice Vlade R.Srbije Ane Brnabić, u pomenutom predlogu budžeta predviđa se 11 milijardi dinara za kapitalne projekte i 19 milijardi za zgrade i građevinske objekte.

Samo za objekte MUP-a biće potrošeno 2,5 puta više novca nego ove godine. Među ovim ciframa nije i izdvajanje za značajno povećanje plata kao ni deo novca izdvojen za stanove bezbednjaka (2,25 milijardi dinara). Od sredstava za kapitalne projekte najviše će biti izdvojeno za modernizaciju helikopterske jedinice (četiri milijarde),zatim za nastavak uspostavljanja video nadzora u saobraćaju (1,6 milijardi dinara), za osavremenjavanje voznog parka i popravku vozila Direkcije policije (200 miliona dinara), itd - rekao je Marković i dodao.

Nebojša Stefanović

Printskrin

Nebojša Stefanović, Foto: Printskrin

 

Bolji dani za policajce

- Svaka čast predlagačima budžeta za narednu godinu, koja će, po svemu sudeći, biti godina nabitnijeg pomaka u radu policije Srbije, ali i godina u kojoj će kolege moći da dobijaju plate koje će im omogućavati, posle dugo vremena, dostojanstven život- Sindikat policije i policijskih starešina

-Ovakav predlog budžeta, koji će najverovatnije - bar što se policije tiče- dobiti zeleno svetlo narodnih poslanika u Narodnoj skupštini, dokaz je orjentacije aktuelne vlasti da se bezbednost u Srbiji shvata veoma ozbiljno i da je država spremna da ulaže više nego ikada u MUP RSrbije, odnosno u sigurnost svojih građana. Za diskusiju je da li se to moglo i pre više godina da dogodi. ali ono što je izvesno jeste da se za reformu policije, koja je ovakvim predlogom budžeta dobila izuzetan zamah, bezrezervno bori vrh policije sa ministrom Stefanovićem na čelu, ali i vrh države Srbije.

- Nije manje važan ni napor rukovodilaca policijskih uprava i komandanata posebnih i specijalnih jedinica, da se kriminal suzbija što je više moguće i da se javni red i mir obezbedi žiteljima u svim sredinama. Posebno je važno rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, naročito u Beogradu od kako je došao za načelnika Policiske uprave za grad Beograd Milan Stanić gde su se događala ubistva na ulicama od kojih je 95 ovih delikata rasvetljeno. Jer, bez predanog rukovodstva koje izgara na terenu, ne bi bilo valjanih argumenata da se položaj policijskih službenika drastično poboljša i da se uslovi u kojima rade značajno ne unaprede -istakao je Marković.

PROČITAJTE JOŠ:

 

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"