Ana Brnabić
Alo.rs

Avion sa vakcinama sleteo je na Aerodromu "Nikola Tesla" nešto posle 10.30 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Premijerka je ranije najavila da bi u našu zemlju trebalo da stigne 500.000 doza Sinofarm cepiva.

Početkom marta u Srbiju je stiglo pola miliona doza vakcina kineskog Sinofarma.

Prvi kontigent od milion doza cepiva Sinofarm stigao je u našu zemlju 16. januara, a nakon toga još pola miliona u februaru.

- Evo nalazimo se danas ponovo na Aerodromu, sa ovih 50.000 doza, od Kine smo ukupno dobili 2, 5 miliona doza vakcina. Sutra stiže 106.470 Fajzerovih vakcina, i time ćemo preći ćemo cifru od 3,5 miliona vakcina. Ovo danas dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom. Ja bih danas rekla jednu stvar, ukupno imamo oko 26 posto vakcinisanog stanovništva jednom dozom, 20 posto je vakcinisano sa obe doze. U populaciji 65 – 74 godine, vakcinisano je preko 51 posto stanovništva, a u populaciji preko 75 imamo 41 posto stanovništva vakcinisano - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je navela da je Srbija zahvalna Kini na srdačnoj pomoći.

Ambasadorka Kine, gospođa, Čen Bo navela je da je posebno zadovoljna.

- Drugi put dočekujem vakcine, kao i u Srbiji i u Kini se vodi proces masovne vakcinacije. Do juče je u Kini vakcinisano sa 140 miliona doza. Kineske kompanije su spremne da određenu količinu vakcine obezbede i drugim zemljama. Želim svima dobro zdravlje - završila je ambasadorka Kine.

O istraživanju efektivnosti Sinofarm vakcine Brnabićka je rekla sledeće.

- U Srbiji se radi istraživanje svih vakcina koje mi imamo i kojima vakcinišemo stanovništvo, radimo istraživanje za Sinofarm, Sputnjik V, Fajzer i AstraZeneku. Sve što se tiče po pitanju treće doze ja to ostavljam stručnjacima da procene, ja mislim da se sada ta opcija ne razmatra, ali ako preporuka proizvođača bude takva mi ćemo je poslušati - navela je premijerka.

O paketu vitamina za najstarije Brnabić kaže da isti služe isključivo za zdravlje ljudi, kao i da iza toga nema nikakvih krajnjih ciljeva o profitu osim naravno da se nabavkom vitamina ojača imunitet građana.

Na pitanje novinarke stranih medija da da objašnjenje kako to da Srbija vakciniše brže od mnogo bogatijih zemlja premijerka je dala odgovor.

- Dve stvari su bitne. Prva je da ovo tretiramo kao problem zdravlja, bez uplitanja politike. Dogovorili smo se sa svim proizvođačima vakcine, bez obzira na poreklo, bilo nam je bitno samo da je vakcina svrsishodna. Potpisali smo lateralni ugovor sa Fajzerom i Sinofarmom, nismo nikad ovo tretitali kao političko već kao zdravstveno pitanje. Drugi razlog je digitalizacija u koju smo prethodno ulagali bez rezerve. To se isplatilo - zaključila je Brnabić.