Zločin nad Srbima
Foto: Profimedia
Zločin nad Srbima

Foto: Profimedia

Zločin nad Srbima, Foto: Foto: Profimedia

- Kažu da s vremenom bol umine, prestane. Ali nije tako. Bol je sve veća, gotovo opipljiva. Jer, nema dana ni noći da se ne setim brata, oca i stričeva koji su pokošeni na njivama dok su sakupljali žito. Pokosili su ih rafali zlikovaca koji se i dalje slobodno šetaju, a naši pogubljeni mučenici i mi koji ih i dalje oplakujemo, ne možemo da ih prežalimo i godinama vapimo za pravdom.

S teškom mukom i sve teže, iz godine u godinu, svoju potresnu priču iznosi Slavica Janićijević Popović (45), iz Starog Gracka kod Lipljana, kojoj su u masakru nad četrnaestoricom žetelaca 23. jula 1999. godine ubijeni sedamnaestogodišnji brat Novica, otac Momčilo (50) i stričevi Mile (39) i Slobodan (39).

I ostali žitelji Starog Gracka ogorčeni su što za ubice i dalje nema kazne, ali i što ih se, kako ističu, novinari i ostali sete samo povodom godišnjice tragedije koja je ovo maleno selo kraj Lipljana zavila u crno.

Borci OVK kojima je Ramuš bio vođa

AP

Borci OVK kojima je Ramuš bio vođa, Foto: AP

- Žito više nije moglo da čeka, zbog čega su muškarci iz sela molili britanske vojnike Kfora da im obezbede pratnju do njiva - govore ogorčeni meštani, koji su za zločin saznali tek u večernjim satima. - Čekali su nekoliko dana odgovor koji je na kraju bio negativan, pa su sami krenuli put njiva nadomak sela. Krenula su njih četrnaestorica najhrabrijih i najvrednijih, da uz kombajn sakupe pšenicu...

Ubijeni nadomak sela

Ubistva žetelaca u Starom Gracku i miniranje autobusa "Nišekspresa" u Livadicama kod Podujeva, među najstrašnijim su zločinima počinjenim od dolaska međunarodne zajednice na Kosmet. Tog 23. jula 1999. godine na njivama nadomak sela ubijeni su Novica (17), Momčilo (50), Slobodan (39) i Mile Janićijević (39), Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Radovan Živić (33), Stanimir (45) i Boško (50) Đekić (50), Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, Milovan Jovanović (26), Miodrag Tepšić(45) i Nikola Stojanović (60). U autobusu "Nišekspresa" na licu mesta pognulo je trinaestoro Srba.

Nisu se vratili, a porodice Kfor nikada zvanično nije obavestio dokle se stiglo sa istragom. Što je najgore, ističu sagovornici, predstavnici ove vojne misije bezbroj puta su menjali iskaze o samom zločinu.

- Porodicama, a ni novinarima, nije bio dozvoljen pristup mestu zločina, kao ni, kasnije, telima naših najmilijih, od kojih su neka, kako smo saznali, bukvalno bila izmasakrirana, a koja su u noći posle zločina preneta u prištinsku bolnicu - ponavljaju sa ogorčenjem strašnu tragediju koja ih je zadesila Srbi iz Starog Gracka.

Malo ko iz ovog mesta želi da govori za novine. Kažu da su sve već rekli, a da bi u svoj muci voleli da čuju jedino vest da su ubice pronađene.

Pročitajte još:

Mukama meštana kao da nema kraja, jer ni na groblje ne smeju slobodno da odu. Čine to samo od Zadušnica do Zadušnica, pazeći na svaki svoj korak, jer na groblju redovno postavljaju mine.

Sina nije stigla da oženi

Milanka Cvejić izgubila je sina jedinca. Nije stigla ni da ga oženi. Ljubici Živić neprebolne rane ostavio je gubitak sinova Jovice (29) i Radovana (33), koji su za sobom ostavili sedmoro nejači. Njena unuka Zorana, koja je imala samo tri meseca, oca zna samo s fotografija.

- Iako je svoje članove izgubilo osam porodica, celo naše selo je stradalnik. Svaka srpska kuća je zavijena u crno od tada, i nema dana da nas okolna polja ne podsete na tragediju - pričaju ogorčeni meštani.