Tiodorović izneo podatke zbog kojih moramo da se zapitamo da li je zaista kraj

Alo.rs/ M. G. | vesti 2020-05-10 20:10:38 2020-05-10 20:10:38

Situacija u Nišu je već neko vreme pod kontrolom

Printscreen

- Može se oceniti da je epidemiološka situacija i daje nesigurna zbog toga što još uvek postoji prisustvo virusa. I dalje imamo lokalnu transmisiju, što znači da ljudi i dalje oboljevaju. Virus nije oslabio, ta ocena je pogrešna. Dakle, on je samo manje prisutan zato što imamo daleko manje osoba koje ga mogu širiti, koji su virosonoše. Mi sada u novom Kliničkom centru imamo 738 slobodnih postelja, a da imamo samo 13 pacijenata koji su kovid pozitivni, da smo vratili u Gerontološki centar preko 70 osoba, a nema obolelih koji su u centru i pokriva ih 40 radnika. Ovo što imamo od pozitivnih je daleko manje nego što smo imali do sada. Cilj nam je bio da se spusti ispod 5 posto od ukupnog broja testiranih. Želja nam je da bude kao u nekim drugim gradovima i zemljama da nema pozitivnih barem dva inkubaciona perioda, što je 28 dana - rekao je Tiodorović.

Doktor Tiodorović je rekao da su njegova očekivanja malo splasnula i da je bio veliki optimista.

- Poslednja dva dana su me opomenula. To je jedan test koji je pokazao da se jedan dobar deo stanovništva ne ponaša onako kako smo mislili, da ćemo održati taj pozitivni bilans iz prvog poluvremena i da uđemo u drugo poluvreme sa pozitivnim rezultatom. Zato što su nam ugostiteljski objekti narušili to. Vidi se da nema pridržavanja, a nema ni kontrole onako kako smo planirali i kako je bilo predviđeno zakonskim preporukama. S druge strane imamo pojavu da su me malo čak i penzioneri pogodili jer sam na njih uvek najviše računao i uvek ih hvalio da se najbolje drže. Rekao bih da se njih 90 posto tako ponaša, ali ovaj prijem penzija je malo to uzdrmao zato što smo videli da nema održavanja rastojanja od 2 metra, da ne nose maske.

Naglasio je da smo se previše opustili, ali da ćemo videti rezultat u ovih 2-3 dana i u narednih od 7 do 10 dana u onoj najkraćoj inkubaciji. 

Expand player
Pogledajte više