ČUDA NOVOG SADA Četiri sprata petrovaradinskog podzemlja (VIDEO)

Istaknuti umetnik Branislav Bane Radošević koji decenijama aktivno učestvuje u kulturnom životu Novog Sada – kao likovni urednik i kritičar, karikaturista, ilustrator, dizajner…, iznedrio je najoriginalnije suvenire svog grada, najčešće inspirisan Petrovaradinskom tvrđavom na kojoj ima svoju Galeriju ITD.

U ovom, kultnom prostoru, pod čijim se krovom nalazi i prodavnica Radoševićevih suvenira sa simbolima Novog Sada, ali i cele Vojvodine, pa i zemlje, pažnju nam su nam privukli crteži sa poljupcem, satom, ključem i konzervom. No, čujte njegovu priču o nastanku ovih suvenira, koji su ujedno i primer fascinantne umetničke inspiracije.

Pažnju nam je privukao crtež koji prikazuje vreme u svetskim metropolama i Novom Sadu...

- Sat je jedna mala satira, priča koja pokazuje vreme u Njujorku, Tokiju i Londonu, ali i kod nas, gde je uvek "5 do 12". Dakle, ovaj rad prikazuje da je kod nas uvek stanje - rekao je Branislav Radošević.

Branislav Radošević, Galerija ITD
Branislav Radošević, Galerija ITD , Foto: Alo.rs/V.Đ.

Reporterima Alo.rs ovaj umetnik je oktrio i zašto je nacrtao konzervu sa lavirintom.  

- Crtež konzerve sardine sa lavirintom, koju otvara ključ u obliku kule sa satom, pokazuje da tvrđava i nije toliko velika, kao što se misli, ali da zato pod zemljom ima četiri nivoa. Recimo, tuneli ispod Petrovaradinske tvrđave su kilometrima dugi. Znamo da je ova tvrđava podignuta na temeljima turske tvrđave, koja je takođe imala svoje lagune, a ona je rađena na temeljima rimske tvrđave, koja je takođe imala svoje tunele, pa dolazimo u situaciju da je to jedna ozbiljna konzerva koja po otvaranju u svom podnožju ima jedan veliki lavirint - objašnjava Branislav Bane Radošević.

Novi Sad, Petrovoradinska tvrđava
Novi Sad, Petrovoradinska tvrđava, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Crtež ključa sa konturom (panoramom) Petrovaradinske tvrđave, ne podseća samo na lepotu ovog raskošnog zdanja, već i na njegovu istoriju, odnosno razvoj. Ovaj ključ je, kako Radošević ističe, vrlo značajan za Novi Sad. 

- Da se ova tvrđava nije gradila 150 godina, i da tu nisu bili hiljade vojnika i stotine oficira koji su primali plate iz Beča, ne bi se skupljali trgovci i zanatlije. Skupljali su se upravo zato što su ovi primali plate, pa su kupovali... Pošto je to trajalo 150 godina, tako je rastao i Novi Sad. To je moje tumačenje kako je Novi Sad izrastao iz jednog malog gradića u jedan Novi Sad - priča Radošević.

Među više desetina suvenira, kakvima po originalnosti ni svet ne može da papira, možda je najupaljiviji ženski poljubac...

- Svi posetioci sa Petrovaradisnke tvrđave ponesu jedan topao poljubac na čijoj su gornjoj usni konture Petrovaradinske tvrđave - kaže Branislav Bane Radošević.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi