Branimir Nestorović
Printscreen
Branimir Nestorović

Printscreen

Branimir Nestorović, Foto: Printscreen

Pulmolog ocenio da novac za testiranje na koronu ne treba izdvajati u slučaju da osoba ne oseća simptome bolesti, te da se tako dobijeni rezultati ne mogu koristiti ni za epidemiološku analizu.

Doktor Branimir Nestorović

Printscreen / Happy

Doktor Branimir Nestorović, Foto: Printscreen / Happy

Na pitanje o tome da li neko ko je u strahu, a nije bio "među kontaktima" obolelog, čime nije dospeo u službenu evidenciju, testiranjem na lični zahtev može poslužiti za epidemiološku analizu u Srbiji, Nestorović odgovara odrično.

- Ne, to samo smanjuje broj pozitivnih. Nema značaja. Sad se već zna da je veliki broj ljudi se šetao sa pozitivnim testom, koji je bio zdrav. Devet desetina onih koji imaju pozitivan test nemaju nikakve tegobe, neki kažu čak i više. Prema tome, ako si bolestan, a ne osećaš ništa, ne treba da se testiraš - kaže pokazujući razumevanje za još jedan slučaj:

- Eventualno, ako imaš nekog starog kod kuće, da se za to vreme izoluješ, da ne ideš kod njega. Ako neko sumnja, a ima stare roditelje, može da uradi test, ali moram da kažem da nije jasno ni da li prenose zarazu oni koji imaju pozitivan test, a nisu bolesni. I

U vezi sa brojnim asimptomatskim slučajevima koji se javljaju po "džepovima" epidemije, kao što je slučaj u Smederevu, Nestorović kaže da nije sigurno da li je izolacija za kontakte novoobolelih sada uopšte potrebna, ali da se zbog te nesigurnosti postupa kao na početku.