Dačić i Nestorović u jutarnjem programu na Hepiju
Printskrin

Mediji, a među njima i naš portal, prvobitno je preneo informaciju o tome kako avion “Commando Solo” može da kontroliše “moždane talase stanovništva”, ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije raskrinkavanje.ba. 

Gostujući na Happy televiziji početkom 2020. godine Branimir Nestorović je ponovio svoju staru neistinitu tvrdnju da avion “Commando Solo” može da kontroliše “moždane talase stanovništva”. Nestorović je, naime, tvrdio da avion američkog vazduhoplovstva poznat pod imenom  Commando Solo emituje “ultra niske frenkvencije za kontrolu moždanih talasa stanovništva”. 

- Ako hoćete ljude da pacifikujete ima mnogo jednostavniji način, je li tako? To je preko mobilne telefonije. Mobilna telefonija je generalno način kontrole mozga fantastičan. O tome se vrlo malo priča i nije ni zgodno da se priča pošteno govoreći. Ko želi da se bavi time može da ode na internet i da nađe zvaničnu informaciju američkog vazduhoplovstva o avionu koji se zove Commando Solo i koji emituje ultra niske frekvencije, je li tako, za kontrolu moždanih talasa stanovništva. To je zvaničan projekat američke vlade primenjivan i na nama, između ostalog, na Iraku i tako dalje. Niske frekvencije pasivizuju ljude. Ovo sad što pričam, znači sledeći dan kad poginem da znaš da… - rekao je Nestorović. 

Identične tvrdnje o avionu Commando Solo Nestorović je izneo u emisiji "Dobro jutro Srbijo" koja je, takođe, emitovana na Happy televiziji, a na YouTube kanalu objavljena 16.5.2020. U emisiji je pored Nestorovića gost bio i tadašnji ministar spoljnih poslova i sadašnji predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić. Govoreći o Nikoli Tesli, njegovim izumima i njihovoj upotrebi, Dačić je tada rekao:

-Od tih 700 patenata, na primer tu je tehnotroničko oružje, odnosno mogućnost kontrole svesti uz pomoć elektromagnetnih talasa koji se emituju na daljinu. To je upotrebljeno od armije američke u Iraku. 

Nestorović se na to nadovezao: 

- I kod nas, odmah da vam kažem, tokom bombardovanja. Vrlo je lako naći , čak ima na internetu, možete da nađete,  ima taj američki avion za tzv. psihogeno, psihološko ratovanje, zove se Commando Solo, svako može da ukuca to i da vidi. On je korišćen u Bosni, u toku rata u Bosni, korišćen je u toku bombardovanja Srbije. Emituje određene talase kojima se izaziva depresija kod ljudi malodušnost itd. Vojnici bacaju oružje, neće da ratuju i tako dalje. Prema tome, to se radi, korišten je, naravno, i u Iraku, gdje god je neki vojni sukob se koristi. 

Odakle priča o “avionu koji kontroliše moždane talase”?

Priče o uticaju aviona Commando Solo na raspoloženje i depresiju širile su se i van ovih prostora, uglavnom po opskurnim stranicama. Ove tvrdnje su se takođe više puta pojavljivale i u brojnim medijima u regionu. 

Šta su činjenice o avionu Commando Solo?

Tačno je da se američki avion tipa EC-130, kodnog imena Commando Solo, koristi za “psihološke operacije” u ratnim područjima - no, ne na način na koji to opisuje Nestorović. Reč je o posebno modifikovanim avionima koji su pretvoreni u “leteće radio i TV stanice”, koje mogu emitovati vlastiti signal preko AM i FM,  UHF i VHF talasa. Pored toga, mogu i ometati ostale radio i televizijske programe koji se emituju na području gde avion dejstvuje.

Evo kako su opisane karakteristike ovog aviona na zvaničnom sajtu američkog vazduhoplovstva (U.S. Air Force):

-The EC-130J Commando Solo je specijalno modifikovani četvoromotorni transportni avion Herkules koji vrši operacije vojne informacijske potpore [Military Information Support Operations (MISO)] te emitovanje civilnih sadržaja putem radija, televizije i vojnih komunikacijskih kanala. Ove misije  se obično izvode noću kako bi se smanjila vjerovatnoća otkrivanja na politički osjetljivim ili neprijateljskim teritorijima. Avionom upravlja 193. Krilo za specijalne operacije, Pennsylvania Air National Guard.  

Misije radio i televizijskog emitovanja iz vazduhu počele su sredinom šezdesetih godina prošlog veka, korišćenjem aviona EC-121 (poznat kao Coronet Solo). Misija je kasnije prešla na EC-130E (1980) i na kraju na EC-130J (2004). Na sajtu U.S. Air Force navedene su i operacije u kojima je korišten ovakav način “psihološkog ratovanja”, među kojima su i područja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina i Kosovo) i Iraka koje Nestorović pominje. 

Pretraga na zvaničnom sajtu američke vlade, na koju je uputio sam Nestorović, daje uglavnom rezultate sa sajta U.S. Air Force. U njima nema pomena o “emitovanju talasa koji izazivaju depresiju i malodušnost”, kako je to naveo Nestorović u intervjuu na televiziji Happy.

Portal Wired je još 2010. godine pisao o,  kako se  u članku navodi, avionu koji “pokušava uticati na mozak ljudi”, no taj uticaj ogleda se emitovanje radijskog i televizijskog programa kojim se šalju poruke vojnicima ili civilima, što je i objašnjeno u članku. 

-Commando Solo, takođe, ima ključnu misiju u borbenim zonama. Kako je Danger Room izvijestila 2001. godine, ti su avioni imali presudnu ulogu u operacijama nakon 11. septembra, pojačavajući poruke usmjerene protiv talibana i pomažući uvjeriti Afganistance da su američke namjere dobre. Radio emisije Commando Solo pomogle su popuniti važnu informacijsku prazninu u zemlji u kojoj je velik dio stanovništva bio nepismen i u kojoj televizijski prijem zna biti vrlo nestabilan.  

Informacije o misijama u kojima je  učestvovao i načinu na koji deluje Commando Solo lako je  pronaći na internetu. S druge strane, ne postoje nikakvi kredibilni izveštaji koji bi potvrdili navode o “emitovanju talasa koji izazivaju malodušnost”.

O dejstvovanju ovoga aviona na Kosovu, moguće je pronaći informacije u izveštajima američkih medija iz toga perioda. Ovako je o tome izveštavao CNN 28.4.1999. godine:

- Avion poznat kao “Commando Solo” emituje vesti i propagandu direktno srpskom narodu. Propagandne programe producira Vojna grupa za psihološke operacije. Avion takođe prenosi ili reemituje programe Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike. To je pokušaj da se zaobiđe stroga kontrola nad medijima koju je u zemlji uspostavio jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević.  

Američki avion tipa EC-130, kodnog imena Commando Solo koristi se za “psihološke operacije” u ratnim područjima na način što emituje vlastiti signal preko AM i FM,  UHF i VHF talasa, te  može ometati ostale radio i televizijske programe koji se emituju na podrčju gde avion dejstvuje. Na taj način se šalju poruke lokalnom stanovništvu ili nastoje demoralisati neprijateljske snage. S obzirom da se radi o staroj dezinformaciji čije je prvo pojavljivanje teško utvrditi, tvrdnje Branimira Nestorovića da ovaj avion emituje “niske frekvencije za kontrolu moždanih talasa” su lažne informacije.