Boško Ćirić
Alo!
Boško Ćirić

Alo!

Boško Ćirić, Foto: Alo!

Kada je pre pet meseci iznenada preminuo poslednji Srbin koji je živeo u Dečanima - Boško Ćirić Ćira (58), Srbi i Albanci su se dogovorili da legenda Dečana, kako su ga zvali njegovi zemljaci, dobije spomenik. U akciju skupljanja novca za njegovu izradu uključilo se na desetine Srba i Albanaca.

Hrabri Ćira iz Dečana je otišao u junu 1999, ali se jedini, od 2.321 Srbina koji je živeo tamo, posle šest godina provedenih u izbeglištvu, vratio 2014. godine. Iako, mu prema rečima njegovih prijatelja, život nije bio lak, jer je živeo od socijalne pomoći, Ćira je do poslednjeg daha bio srećan što se svaki dan budi nadomak bisera pravoslavlja, Manastira Visoki Dečani.

Ćirin prijatelj Zoran Petrović Kokan za „Alo!“ navodi da je za spomenik koji će biti podignut na njegovom grobu već odabran autohtoni metohijski mermer od kojeg su sačinjeni i sami Dečani, koji su za Ćirovića predstavljali drugi dom.

- Na večni počinak su ga ispratile komšije Albanci koji su čitavu sahranu i snimali, a opelo je služio iguman Visokih Dečana Sava Janjić u pratnji monaha. Tu su bili i predsednici Privremenih organa opština Peć i Klina. Mesto na kome će biti postavljen njegov spomenik čiste Albanci, koji su pored Srba rasutih po čitavom svetu takođe dali prilog za njegovu izradu - kaže Petrović.

Prema rečima našeg sagovornika, Ćirićev spomenik će biti svetla tačka na groblju koje je još pre dvadeset godina porušeno i potpuno zapušteno, baš kao što je to slučaj i sa većinom srpskih domova u ovom mestu.
Duško Bajović, Ćirićev drug koji je s njim odrastao u „srpskoj ulici“ koja vodi do manastira Visoki Dečani, za „Alo!“ navodi da su njegovim odlaskom Srbi iz ovog kraja mnogo izgubili.

- Deo nas koji smo izbegli iz Dečana njegovim odlaskom je takođe izdahnuo. Ćira je slobodno pričao srpski, a odlično je znao i albanski. Iako su ga stari prijatelji Albanci poštovali, jednom je doživeo neprijatnost u frizerskom salonu, kada ga je napao jedan mlađi Albanac. Čuo je da priča na srpskom i udario ga je više puta po licu tako da mu je slomio zub. Međutim, osim ovoga, veće incidente nije osetio na svojoj koži - kaže Bajović.

Boško Ćirić se nikada nije ženio niti je imao dece i bližih rođaka. Odgajila ga je majka Dara koja je bila teški invalid. Svi ga pamte po tome što nikoga nije delio po naciji i veri. N. Marić

Vratiće se Srbi u Dečane

Rođeni Dečanac Zoran Petrović Kokan, jedan od pokretača akcije za prikupljanje novca za izradu spomenika Boška Ćirića Ćire, za „Alo!“ uverava da će se Srbi pre ili kasnije opet vratiti u Dečane. - Albanci, naročito oni stariji, i te kako su prijateljski raspoloženi prema Srbima i zaista nemamo problem kada odemo u zavičaj. Dečani vape za multietničnošću i oni više nisu isto mesto bez Srba. Ipak, siguran sam da će se Srbi vratiti u Dečane, samo je potrebno vreme - kaže Petrović.

PROČITAJTE JOŠ: