Meti Kamberi
Alo!/D. Briza
Meti Kamberi

Alo!/D. Briza

Meti Kamberi, Foto: Alo!/D. Briza

- Ako ne napišete koji je moj sajt, gde se naručuje knjiga, meni se ne isplati da sada pričam s vama - sasekao je Meti na samom početku razgovor sa ekipom „Alo!“, a mi smo odmah shvatili s kakvom ličnošću se srećemo.

Ovaj devetnaestogodišnjak mnogo toga je prošao, a težak život proveden uglavnom na ulici izbrusio je njegov mozak tako da svaku priliku razmatra u sekundi i odlučuje da li mu se isplati. 

- Živeo sam na ulici, a to nije lako. Glavna preokupacija je šta ćeš pojesti, jer je i to nesigurno. Probudiš se i nisi siguran, nadaš se i pretpostavljaš da ćeš do večere nešto da nađeš - počeo je priču o svom detinjstvu.

Meti Kamberi

Alo!/D. Briza

Meti Kamberi, Foto: Alo!/D. Briza

Promenio je nekoliko hraniteljskih porodica, pet osnovnih škola, bio i u domu za nezbrinutu decu, a onda je upoznao vaspitačicu Emiliju, koja ga je prvo saslušala, a onda polako i izvela na pravi put.

- Ono što mi je bilo najpotrebnije, podrška, nisam imao. Nastavnici su mi se obraćali kao da sam lopov. Niko nije pitao kako sam, unapred su se branili od mene, očekivali najgore i pre nego što bi me upoznali, a to dovodi do toga da je dete ubeđeno da je stvarno loša osoba i da nikada ništa dobro od njega neće biti. Emilija mi je objasnila da smo svi jednako vredni, pustila me je da razvijam talenat i večno sam joj zahvalan - kaže naš sagovornik.

- Ne želim da generalizujem, ima divnih ljudi, koji se zaista trude oko dece, kao što je moja Emilija. Ali ima i onih drugih, koje sam uglavnom sretao - dodaje on.

Kako kaže, kada je shvatio da svaki život jednako vredi i da se iz svačije priče može nešto naučiti, rešio je da svoju pretoči u roman.

Meti Kamberi

Alo!/D. Briza

Meti Kamberi, Foto: Alo!/D. Briza

- Znam da iz mog primera može mnogo da se nauči, da mogu da se osveste pedagozi, socijalni radnici, da vide gde greše, da se bolje posvete deci. Iz moje knjige svako će da vidi da ima nade da se iz pepela podigneš i poletiš - ubeđen je Meti da će njegov roman, koji je zasad dobio dobre kritike, moći da pomogne svakome.

Roman se može naručiti preko sajta „metikamberi.com“ ili preko Metijevih profila na društvenim mrežama.

Pisao noću

Roman „Grad bola“ prenosi situacije iz Metijevog detinjstva i detinjstva njegovih drugova iz doma, sa ulice, iz hraniteljskih porodica i škola.

- Trebalo mi je da sve ispričam, da se pročistim, da bih nastavio dalje. Pisao sam noću, nakon radnog dana na građevini. Zarekao sam se da ću ga završiti i uspeo sam. Sada ostaje na ljudima da odluče da li će da nagrade moj trud i kupe knjigu - kaže Meti, koji se nada da će mu autobiografski roman doneti i neki dinar, uz pomoć kojeg će izdržavati sebe i majku.