Škola, đaci,
Alo!/Masanori Jošida
Škola, đaci,

Alo!/Masanori Jošida

Škola, đaci, , Foto: Alo!/Masanori Jošida

Škole u Srbiji završile su operativne planove kako će izgledati nastava u narednoj školskoj godini. Završene su i "muke" oko rasporeda časova, koji nije bilo lako napraviti jer pojedini nastavnici rade u više škola.

Ono što je jedinstveno za sve osnovne škole je da će nastava za niže razrede biti uživo u školi.

Škole sa manjim brojem učenika organizovaće nastavu u školi i za više razrede (od petog do osmog).

Osmoletke koje imaju veliki broj đaka za više razrede kombinovaće nastavu u školi i na daljinu.

Osnovna škola "Drinka Pavlović" u Beogradu spremna je za početak nove školske godine, kaže direktor škole Jole Bulatović i ističe da će izmenjena nastava krenuti po svim stručnim uputstvima koja su dobijena od Ministarstva prosvete.

Preporučujemo i:

Bulatović navodi da će učenici od 1. do 4. razreda u školi biti pre podne, podeljeni po grupama, a da će stariji đaci od 5. do 8. razreda dolaziti u dva termina od 13 i 16.30 časova.

"Aktivnosti mlađih razreda se završavaju u 12. 35, celodnevna nastava 1. i 2. razreda je od 8 do 12.35 u školi, 3. i 4. razred dolazi podeljen u grupe A i B u dva termina od 8 do 10. 25 i od 10.45 do 12.35. Za 3. i 4. razred organizovan je produženi boravak, od 10.30 i za sada ima dovoljno zaposlenih da prihvati taj broj dece koja su se izjasnila za ostanak u boravku", naveo je Bulatović za Tanjug.

Ističe i da je angažovanje kadrova u produženom boravku dugogodišnji problem, zbog visine plate.

Za učenike starijih razreda (od petog do osmog) nastava će biti organizovana tako da će ponedeljkom, sredom i petkom dolaziti polovina đaka, dok će utorkom i četvrtkom dolaziti druga polovina, s tim što će se, kako kaže, oni rotirati na nedeljnom nivou.

Škola, đaci

Alo!/ Dejan Briza

Škola, đaci, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Bulatović navodi i da se svega dva odsto roditelja odlučilo da njihova deca prate nastavu na daljinu, koja će se, dodaje, pre svega odnositi na praćenje RTS nastave i konsultacije sa učiteljima i nastavnicima.

"Deca neće imati onlajn nastavu kao što su imali na početku epidemije, već je onlajn zamišljen i kao konsultacija, odnosno kao dopuna onoga što nije bilo na RTS-u. Država je preko svog zavoda poslala jedinstven program i pridržavaćemo se tog programa, potrebno je da ta dva sistema budu potpuno usaglašena", rekao je Bulatović.

Škola

Alo / Masanori Jošida

Škola, Foto: Alo / Masanori Jošida

Bulatović je ukazao i da se roditelji trenutno najviše brinu zbog zdravstvene situacije, ali i zbog novog modela nastave, odnosno koliko će to sve potrajati.

"Tu vidimo problema dok se sistem uhoda, svi strahuju od toga koliko će to da traje i zdravstvena situacija zabrinjava sve, ali mi ćemo startovati dobro", naveo je Bulatović.

Kaže i da nijedan učenik škole nije zaražen, kao ni učitelj, nastavnik i osoblje.

"Hoćemo li uspeti da tu startnu poziciju održimo do kraja videćemo...Poštovaće se sve mere, merenje temperature, nošenje maske, dezinfekcija objekta...", zaključio je Bulatović.

Škola, đaci, deca

Shutterstock

Škola, đaci, deca, Foto: Shutterstock

O.Š. "Drinka Pavlović" broji 890 đaka, od kojih će od 1. septembra u školske klupe sesti oko 840 njih, podeljeni po grupama i uz obavezno poštovanje mera zaštite.

I škole "Pavle Savić" u Mirijevu i "Lazar Savatić" u Zemunu, prema rečima direktora spremne su novu školsku godinu, a kako kažu za Tanjug, učinjeno je sve da se đaci osećaju bezbedno.

Proitajte još: