Crkva, pravoslavlje,
Alo!/Dejan Briza
Crkva, pravoslavlje,

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

* Danas je Sveti Arsenije Sremski

* Voleo je monaški život

* Na ovaj dan se obavezno pomolite Bogu

Rano se zamonašio i kada je čuo za Svetog Savu, otišao je kod njega. Voleo je monaški život, a uzor je pronašao u jedinom pravoslavnom manastiru u Sremu, Sveti Dimitrije u Sremskoj Mitrovici.

Pročitajte još:

Sveti Arsenije Sremac na sebe je poneo breme upravljanja mladom srpskom arhieskopijom koja je bila važna za srpski državni i narodni život u srednjem veku.

Pred svoj drugi odlazak u Jerusalim, Sava je doredio Arsenija za arhiepsikopa srpskog, 1233. godine. Posle smrti Svetog Save, Arsenije je s kraljem Vladislavom preneo njegovo telo iz Trnova u Srbiju.

Crkva

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Arhiepiskop Arsenije je podigao Crkvu Sv. Apostola u Peći, odredivši je umesto Žiče da bude sedište srpske crkve, jer je Žiča bila suviše izložena napadima neprijateljskih vojski. Zajedno sa kraljem Vladislavom starao se oko prenosa moštiju Sv. Save iz Trnova u Srbiju i učestvovao je u prenosu stolice episkopa stonskih iz Manastira Presvete Bogorodice u Stonu u manastir Sv. Petra i Pavla na Limu.

Sahranjen je u svojoj zadužbini, Crkvi Sv. Apostola u Peći.

Poznato kad prodor jakog hladnog talasa čeka Srbiju - iznenadićete se!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 17:06 Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi.

Na ovaj dan se obavezno pomolite Bogu jer beseda na ovaj praznik govori o molitvi Bogu da spase dušu od prašine.

Bonus video

Čudo u Manastiru Tumane