Mira Marković
Profimedia
Mirjana Marković (20-21.vek)

Profimedia

Mirjana Marković (20-21.vek), Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Bila je srpska političarka i supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Svojevremeno bila je na čelu JUL-a, Jugoslovenske levice.

Osnovnu školu završila je takođe u Požarevcu, a još u gimnazijskim danima upoznala je slobodana Miloševića, koji je bio njena najveća ljubav.

U braku su dobili dvoje dece - Mariju i Marka. Ćerka živi u Crnoj Gori, a sin u Rusiji.

Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Sociologiju je takođe predavala kao redovni profesor na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu kao i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka  i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije. Autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik.

Preporučujemo još:

Interpol je izdao poternicu za njom, ali ruska policija odbila je da je uhapsi, pretpostavlja se zbog jakih veza koje porodica Milošević ima u Rusiji.

Mira je  bila prepoznatiljiva po cvetu u kosi.