NE DOZVOLITE DA BUDETE PREVARENI U jednoj beogradskoj menjačnici uzimaju izmišljenu "proviziju" koju ne bi ste ni primetili - evo o kojoj sumi je reč!

Obmanjivanje potrošača

Menjačnica
Menjačnica, Foto: Foto: Dejan Briza

U jednoj menjačnici  u tržnom centru "Beo šoping centar" menjači su uveli dodatnu opciju "provizije" od jedan odsto kako bi pelješili potrošače, i to bez prethodnog upozorenja da nećete dobiti pun iznos novca.

Naime, kako su bili na gubitku kada je Narodna banka Srbije (NBS) donela odredbu da kupovni i prodajni kurs u svakoj menjačnici u Srbiji može za samo 1,25 odsto da se razlikuje od zvaničnog srednjeg kursa, u skladu sa tim morala je da se promeni poslovna praksa svih menjačnica, prenosi Informer

Ali većina njih na lukav način pokušava da nadomesti svoj gubitak kroz proviziju i tako ostvari dodatnu zaradu!

- Nije mi prvi put da menjam novac od kada je ova odredba stupila na snagu. Ali ovu proviziju nisam do sada videla. Bukvalno nam bez ikakve osnove uzimaju deo našeg novca i toliko bezobrazno da nam čak ni ne kažu pre menjanja novca.

Na sreću, menjala sam samo 10 evra, pa je jedan odsto bio svega 11,62 dinara. Ali šta bi bilo da sam menjala 50 ili 100 evra?! To nisu male pare, uostalom, to je moj novac. Besna sam jer to rade samo da ostvare što veći profit. I to na svoju ruku, preko džepa potrošača - požalila se Bojana.

Ova odredba ih je dosta ograničila i sputavala da zarađuju kao do tada. Zato su morali da smisle nešto čime neće kršiti zakon, a što će biti finansijski isplativo - priča Gavrilović i dodaje:

- Uvođenjem ove provizije obmanjuju potrošače. Bez prethodnog obaveštenja uzimaju proviziju od jedan odsto i na taj način ostvaruju zaradu koju "gube" zbog zakonske obaveze Narodne banke. Ne možete vi da zamenite novac i da kupcu uzmete automatski proviziju koja mu se odbije od ukupnog iznosa a da mu to ne kažete - smatra Predsednik potrošačkog udruženja  Dejan Gavrilović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi