Beograđanka Dragana je 2005. legalno kupila stan, ima sve papire, a ipak je prevarena i živi BEZ STRUJE I GREJANJA

Blic/Alo.rs/M.Ž. | vesti 2019-01-24 19:14:40 2019-01-24 19:14:40

Dragani Milisavljević (77), penzionerki iz Beograda, već nekoliko dana su isključeni struja i grejanje, pa ona sada živi u mračnom i hladnom okruženju, sa svećom na stolu, u pokušaju da konačno dokaže da je stan u Cvijićevoj 79 u njenom vlasništvu.

Tanjug/Filip Krainčanić

Pročitajte još:

 

- Agencija koja je prodala moj prvi stan na Novom Beogradu obavestila me je da je oglašena prodaja ovog u Cvijićevoj 79, a neposredno pre toga gledali smo stan u zgradi prekoputa, iste kvadrature, ali koji nije bio uknjižen. Šest dana nakon mog useljenja, tada sam živela ovde sa mojom majkom, srela sam se sa tadašnjim predsednikom kućnog saveta, koji je pobesneo kada je čuo da sam kupila stan i odmah me tužio policiji jer je tvrdio da postoje naslednici vlasnice koja je umrla 1995. godine. U tom trenutku nisam mogla ni da zamislim da kreće agonija koja će trajati više od 10 godina - objasnila je gospođa Dragana za" Blic".

Stan u Cvijićevoj, priča Dragana, izdavan je do 2003. da bi ga ona dve godine kasnije kupila od Branka M. Prema rečima njenog advokata Vladimira Š. on je u katastru bio upisan kao vlasnik, pa zato ni trenutka nije sumnjala kada je stan kupila preko agencije, a godinu dana nakon kupovine, Dragana se uknjižila kao novi vlasnik.

Preporučujemo i ovo:

 

- Dokument o vlasništvu proverio je moj brat, pravnik, zatim i moj advokat. Kupoprodajni ugovor je overen u sudu, kao i vlasnički list koji je stekao uknjiženjem u katastarske knjige. Šta sam još trebala da tražim? Sve je u početku izgledalo da je validno, a zapravo se radilo o teškoj podvali. Došlo je do manipulacija dokumentima od strane tadašnjeg predsednika kućnog saveta i Branka M. koji je ovde živeo dve godine. Ne znam, možda čovek nije znao da se radi o prevari - ističe Dragana.

Međutim, naslednici prvobitne vlasnice su pokrenuli sudski postupak kako bi povratili svoje vlasništvo. Tako je 2009. godine, Draganu tužio naslednik Sanel G. iz BiH.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Prvog suda u korist Sanela G. koji je zatim angažovao izvršitelja. Od prošlog utorka Dragani su isključeni struja i grejanje.

- Vrši se veliki pritisak na mene, ja sam starija osoba i misle da će lako da me izbace na ulicu jer nemam ničiju zaštitu. Iza svega ovoga, gašenja struje i grejanja, stoji Sanelov adovkat, on mi je čak i pretio, i pismeno i usmeno, upao mi je u stan jednom, čak me je i tužio zbog nekog nameštaja, što je apsurdno jer sam ja 2005. ušla u prazan stan - ističe Dragana Milisavljević.

Kako kaže, retko napušta stan jer strahuje da ako ode negde na duže, neće imati gde da se vrati.

- Izađem na kratko, odem kod rodbine da se ugrejem, ali ne mogu nikome da se nakačim tek tako, a i moram ovde da se vratim da prespavam, jer ako odem na par dana ko zna, verovatno ne bih mogla više da uđem u svoj stan.

Da je Dragana sve uradila kako zakon nalaže potvrdio je i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

 

- Prodavac od koga je uzela stan je dve godine ranije upisao sebe u zemljišnim knjigama. Bez ikakvog tereta. Kupoprodajni ugovor je overio sud. Jednostavno, Dragana je uradila sve što je bilo do nje - rekao je Pašalić gostujući u Beogradskoj hronici RTS.

Slikarka i profesorka u penziji

Dragana je sada u penziji, ali je završila Likovnu akademiju i Filozofski fakultet. Velika ljubav prema slikarstvu je preovladala, čak je i svojevremeno bila profesor Više škole likovnih primenjenih umetnosti.

Expand player
Pogledajte više