Akcija policije i vatrogasaca
Lj.M.
Akcija policije i vatrogasaca

Lj.M.

Akcija policije i vatrogasaca, Foto: Lj.M.

Poziv za pomoć Hitnoj službi je stigao sinoć oko 20 sati, oni su odmah nakon poziva krenuli kako bi ukazali pomoć 81-godišnjem meštaninu. Selo Tovrljane je udaljeno 30-etak kiometara od Prokuplja, a sve vreme puta duvao je jak vetar i padao sneg.

PROČITAJ JOŠ:

Medicinska ekipa je uz asistenciju vatrogasaca najpre morala deo puta da prepešači da bi stigla do kuće pacijenta gde su mu dali određenu terapiju, a zatim su ga na ćebetu vukli do svojih vozila kako bi ga transportovali do prokupačke bolnice.

Akcija policije i vatrogasaca

Lj.M.

Akcija policije i vatrogasaca, Foto: Lj.M.

- Ono što je najvažnije za sve nas je da je pacijent u stabilnom stanju i da smo i pored mnogo muka i problema na kraju uspeli da ga prebacimo do bolnice. Poziv u Hitnoj službi prokupačkog Doma zdravlja je stigao oko 20 časova, mislim da je zvao čovek iz Beograda koji je prijavio da je pacijentu u selu Tovrljane neophodna medicinska pomoć. Odmah smo krenuli, a sa nama je krenulo i jedno vozilo vatrogasne službe - kaže doktor Petar Vesović, koji je sinoć bio dežurni lekar.

Akcija policije i vatrogasaca

Lj.M.

Akcija policije i vatrogasaca, Foto: Lj.M.

Dodaje da su na pojedinim delovima puta sneg i nanosi bili visine i preko 1 metar, a nekoliko puta su vatrogasci sklanjali polomljena stabla drveća koja su blokirala tu deonicu puta.

PREPORUČUJEMO:

- Na oko 2 kilometra, naše vozilo a zatim i terensko vozilo vatrogasaca ostalo je zaglavljeno u snegu. dalje nismo mogli, a kako nismo znali u kakvom je stanju pacijent, odlučili smo da bez odlaganja krenemo peške do njegove kuće. Sve vreme vreme duvao je jak vetar a sneg je padao, a bilo je i izuzetno hladno. Najvažnije je ipak da kada smo stigli, pacijentu smo ukazali pomoć a zatim je uz konsultacije sa vatrogascima doneta odluka da ga na ćebetu, odvučemo do zaglavljenih vozila jer druge alternative nije bilo, a nismo mogli ni da ga ostavimo u kući u kojoj je sam živeo - kaže doktor Vesović.

Akcija policije i vatrogasaca

Lj.M.

Akcija policije i vatrogasaca, Foto: Lj.M.

Taada su vatrogasci u međuvremenu pozvali još jednu ekipu iz Prokuplja, i zahvaljujući njihovom naporu i požrtvovanju jer su starca umotanog u ćebetu vukli 2 kilometra na snegu čija je visina negde bila i do metar uspeli, su da stignu do vozila. Međutim, drami tu nije bilo kraja, jer nije bilo načina da se vozilima okrenu i izvuku iz snega i vrate nazad.

Vatrogasci su ipak nekako uspeli da svoja 2 vozila pokrenu i izvuku, u njima je prebačen pacijent i medicinska ekipa do Prokuplja, dok je terensko vozilo hitne ostalo zaglavljeno.

Pacijent je smešten na Odeljenje urgentne medicine i nije životno ugrožen, a čitava akcija njegovog spasavanja i pružanja lekarske pomoći trajala je sinoć od 20 do jutros u 6 časova, kada se ekipa vratila.