Pančevo
Shutterstock
Pančevo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Pančevu se sve češće čuje sintagma „da je grad postao jedno veliko gradilište”. Panoramu ulica prizemljuša, presecaju novoizgrađene zgrade, pa i čitavi kompleksi višespratnica. Sve to bi trebalo da zadovolji narasle apetite domaćeg življa, povratnika iz inostranstva, a najviše novopečenih Pančevaca, dojučerašnjih komšija iz prestonice.

"Potražnja je znatno porasla od kada je otvorena Severna poslovna zona, tu su i  zaposleni stranci u rafineriji, a mnogo je i Beograđana koji sve više odlučuju da se ovde nastane. Potražnja za novim stanovima je skočila, a ponuda nikakva, jer sve što nikne odmah se i proda”, kaže Aleksandar Nikolić, agent za posredovanje u prometu nekretnina i zakup nepokretnosti, vlasnik agencije „Trem 01”.

Najezda Beograđana može se objasniti dramatično različitim cenama kvadrata u dva grada, pa iako su i ovde porasle gotovo za 50 posto, još uvek su znatno niže nego u beogradskom komšiluku, na jedva dvadesetak minuta od Pančeva.

Pančevo

Alo.rs/J.V.

Foto: Alo.rs/J.V.

Novogradnja cveta i u užem gradskom jezgru i na periferiji, cene novih kvadrata kreću se od hiljadu do nezabeleženih 1.400 evra, a najviše se traže garsonjere, jednosobni i luks – stanovi velike kvadrature i oni u blizini jedinog šoping mola, jer se „sve tamo dešava”. 

Novi kupci imaju i nove liste prioriteta. Sve manje se, recimo, ceni fiksni telefonski priključak, a više gledaju godina gradnje i neophodna ulaganja, spratnost i ima li lifta, parking mesta, kablovske pokrivenosti, održavanja i obezbeđenja objekta...

Pančevo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok se za kvadrat u nekim delovima glavnog grada mora dati i nekoliko hiljada evra, to je ovde jedva preko prosečnih hiljadu. Zbog toga, ali i zbog nižih troškova života, odsustva saobraćajnih gužvi i činjenice da se do centra prestonice stiže brže nego iz pojedinih prigradskih naselja, Beograđani sve češće prelaze Dunav i postaju Pančevci.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

DaNe

14.07.2020 19:15

I kada ga prenasele, postaje Beograd 2.