Prodavnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Zabrana upotrebe nerazgradivih plastičnih kesa, dodatna novčana pomoć za porodilje i nova pravila kada je reč o poštovanju kućnog reda u zgradama, samo su deo odluka koje će se u Beogradu primenjivati u 2020. godini.

Već od sutra, prvog dana nove godine, počinje da se primenjuje novo pravo, a reč je o novčanom iznosu od 10.000 dinara čime je obezbeđeno da svaka porodilja sa teritorije Beograda, za drugorođeno dete, dobija ukupno 20.000 dinara.

Osim toga, porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja u iznosu od 10.000 dinara, isto toliko za prvorođeno dete, a 25.000 dinara nezaposlenoj porodilji, za treće dete iznos je 30.000 dinara, a za blizance 50.000 dinara.

Bez plastičnih kesa

Od prvog dana 2020. godine u Beogradu će početi da se primenjuje i Odluka o uslovima korišćenja kesa u prodavnicama, prema kojoj se plastične kese mogu koristiti iskučivo ukoliko su razgradive.

Naime, trgovci su dužni da na kasi u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji Beograda, stave potrošačima na raspolaganje razgradive plastične kese za višekratnu upotrebu (debljine preko 50 mikrona), papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu, koje su pogodne za reciklažu, kao zamena za lagane plastične kese (debljine od 15-50 mikrona).

Kontrolu upotrebe plastičnih kesa vršiće mesno nadležne Opštinske komunalne inspekcije koje su ovlašćene da, ukoliko utvrde nepravilnosti u primeni ove odluke, pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu, kao i preduzetniku izdaju prekršajni nalog.

Kontrola korišćenja plastičnih kesa vršiće se i po službenoj dužnosti kao i po prijavama sugrađana, nadležnom organu lokalne samouprave.

A od komšije, kazna

U novoj godini primenjivaće se i Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno poslovnim zgradama na teritoriji Beograda, koju je Skupština grada usvojila sredinom novembra.

Trudnica stomak

Shutterstock

Trudnica stomak, Foto: Shutterstock

Nepoštovanje odredaba te odluke upravnik ili stanar prijavljivaće nadležnoj inspekciji, odnosno komunalnoj miliciji koja će za to izricati novčanu kaznu, pa će tako fizička lica, za remećenje kućnog reda, morati da plate 5.000 dinara.

Doštave samo od 20 do 7 sati

U Beogradu je prvog decembra stupila na snagu odluka o dostavi koja predviđa da će snadbevanje radnji, restorana i ostalih objekata koje imaju takvu vrstu usluge moći da se obavlja samo između 20 sati uveče i sedam sati ujutru.

To znači da dostava više neće biti moguća sa sabraćajnica i trotoara već parking mesta ili ukoliko neko ima svoje dvorište, a glavni razlog ovakve mere je funksionisanje gradskog prevoza.

Za svako dostavno vozilo koje to ne bude poštovalo predviđene su kaznene mere.

Osim toga, u novoj godini deo legalizacije objekata sprovodiće opštine, a ne Grad Beograd kao što je do sada bio slučaj.

Time će građanima biti omogućeno da za legalizaciju više neće morati da dolaze na jedno mesto, u Ulicu 27. marta u Sekretarijat za legalizaciju, nego će to moći da završe u 17 gradskih opština.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih, a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština.