Pirot
printscreen
Pirot

printscreen

Pirot, Foto: printscreen

U pirotskom kraju, poznatom po sočnom jeziku i dijalektu, pojedini nadimci nastali u prvoj polovini 19. veka, aktuelni su i na početku trećeg milenijuma. Ništa tako dobro ne obeleži čoveka kao nadimak ili prekor, kako se ovde kaže.

To je u prvoj polovini prošlog veka primetio i istraživač Vladimir M. Nikolić, retko pismen čovek, rođen u Čajetini, a zatim školovan u Mačkatu, Užicu i Beogradu, koji je potom bio zadužen za prosvetu u jugoistočnom delu Srbije, Pirotu, Nišu, Aleksincu... On je, izučavajući etnologiju ovog kraja - običaje, hranu, odevanje, stočarstvo i ostalo, neumorno prikupljao nadimke koji su nastali gotovo vek pre njega i prenosili se s kolena na koleno. Bili su pouzdana identifikacija vlasnika, njegovog sina, unuka, praunuka - sve do dana današnjeg.

Mnogi su otišli s ovoga sveta, ali su uz vinograde, stada i štale, kuće, bašte, njive i ostali imetak - ostavljali i nadimak. Malo ko im je, često, znao pravo ime i prezime.

- Gotovo mnogi čovek u Pirotu i sada, a i u staro vreme, imao je prekor nasleđen od starine ili u detinjstvu. Tih prekora-nadimaka ima kod svih bez obzira na njihovo materijalno stanje i zanimanje. Mnogima je poznatiji Stojan Beli od Stojana Božilovića. Ili, na primer Kola Orla, od Nikole Đorđevića. To isto važi i za Ranđela Gmurca Karabataka, kao i za njegovog imenjaka Kobilara - zapisao je Nikolić tridesetih godina prošlog veka u svojim etnološkim beleškama.

I dan-danas u Pirotu postoji nadimak Bela Mačka, Beli, Čivutka, Cvrca, Beblja, Bamba, Pujka, Golubar..., i mnogi drugi koji su pobedili istoriju i epohe.

Oni koje je zabeležio Nikolić su zaista živopisni, a vlasnici su ih uglavnom dobijali shodno njihovom karakteru, naravima, fizičkom izgledu, ekonomskom stanju, ličnim stremljenjima. Nepismeni narod je, nadimkom, u jednoj reči opisivao njegovog vlasnika i snimio ga kao na skeneru.

Među starim nadimcima koji su nadenuti na osnovu fizičkog izgleda vlasnika, Nikolić je, uz ostale, zabeležio i Vrcka, Žolja (mršavko), Bamba, Brabinjćo (brabonjak), Ženica, Mečka, Govedo, Patlidžan, Roga, Surla i mnogi drugi.

Vladimir Nikolić

printscreen

Arhiva muzeja, Foto: printscreen

Oni koji su se bavili određenim poslovima i bili poznati po nadimku u svojoj "branši" su Babica, Bivolče, Ošavlija (voćar), Grnence (grnčar), Gručka (kocka sira), Sirenje (sir), Katran, Plovkar.

Jedan, verovatno zaljubljenik u kockanje, nosio je nadimak Duplo golo, drugi Špil, a bilo je i identifikacija kao što su Šipa, Šišence (flašica), Čavkar, Čavdar, Ćofte (Ćufte), Ćosa, Cinca, Prca, Kačamak, Neslanko.

POGRDE

BILO je i pogrdnih nadimaka kojim niko nije smeo da nazove vlasnika, kao što su Prdibuka, Palikamenica, Trčivelko, Raspop, Plašikučka, Koljibaba, Palisvet, Nabivrečko, Prodajavečera, Ljikša (ljigavac), Niskogled.