Beba bebe porodilište
Shutterstock
Beba bebe porodilište

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije ne radi sa trudnicama pozitivnim na kovid 19, ali je i za to spremna. Na prijemnom odeljenju, po uzimanju podataka i popunjavanju upitnika, pacijentkinje sumnjive na infekciju novim virusom korona sprovode se na posebno mesto. Od početka epidemije testirano je 25 žena i svi nalazi su, na sreću, bili negativni.

Porodilišta u KBC "Zvezdara" i KBC "Zemun" su zatvorena, pa je priliv pacijentkinja u porodilište u Višegradskoj povećan.

- Primamo dva puta više trudnica nego u regularnim danima - otkriva profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike.

- Mnogo pacijentkinja došlo je iz "Narodnog fronta". Tamo je bilo zaraženih, uplašile su se, što je normalno.

I pored svih mera predostrožnosti i otežanih uslova rada ova ustanova je pre desetak dana zabeležila rekord: za 24 sata rodilo se 38 beba i sve su bile negativne na virus korona!

- To je rekord ne samo za Beograd i Srbiju, već za čitav region. Dnevno imamo oko 30 porođaja - govori profesor Stefanović.

- Zbog toga smo, pored tri postojeća, oformili i dodatno odeljenje za porodilje. Razmišljamo i o otvaranju još jednog za trudnice - kaže on.

U Klinici u Višegradskoj pored zakazanih pregleda, ultrazvuka, dabl testova, genetskog savetovališta, primaju i sve hitne slučajeve.

Porodilište

Tanjug

Foto: Tanjug

- Takođe, rešavamo i sva urgentna stanja.

Ako se posumnja da pacijentkinja ima kovid 19, sa pratnjom ili bez nje upućuje se na poseban ulaz klinike, predviđen samo za "sumnjive slučajeve", do izolacione ambulante.

- Imamo posebne izolacione ambulante za trudnice i za ginekološke pacijentkinje - objašnjava Stefanović.

- Odmah im uzimamo bris. Ukoliko je pacijentkinja za hospitalizaciju, smeštamo je na posebno kovid-odeljenje. Ako postoji potreba za hitnom operacijom ili za carskim rezom, to radimo u fizički potpuno odvojenoj sali, koja je van operacionog bloka i predviđena je samo za ovu svrhu. Takođe, imamo i izolacioni deo porodilišta, a beba se odmah po porođaju izoluje u posebni deo intenzivne nege, kako je ne bismo izložili mogućnosti zaraze od majke i da ne bi eventualno zarazila drugu decu - kaže on.

Do danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS nije bilo porođaja trudnica pozitivnih na koronu, kao ni intervencija kod zaraženih pacijentkinja.

- Nije dokazano da infekcija kovidom 19 može da se prenese sa majke na plod tokom trudnoće. Ipak, neophodno je da se vodi računa o tome na porođaju i neposredno posle njega - kaže profesor Stefanović i dodaje:

- Poručujem trudnicama da se ne plaše, jer nisu posebno osetljiva kategorija. Savetujem im da ostanu kod kuće, poštuju mere države, kao i da dolaze na zakazane preglede.