Švajcarci ispred suda
Alo!/Masanori Jošida
Švajcarci ispred suda

Alo!/Masanori Jošida

Švajcarci ispred suda, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Pročitajte još:

 

Međutim, taj stav VKS-a povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije obavezujući je samo za sudije VKS-a. Drugim rečima, nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije pred VKS-om budu ukinute.

Dragomir Milojević, predsednik VKS-a, u razgovoru za „Alo!“ navodi da je uveren da će se nakon zauzimanja stava VKS-a povodom kredita u švajcarcima pronaći pravni put da se trajno reši taj problem.

Švajcarci ispred suda

Alo!/Masanori Jošida

Dragomir Milojević, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Problem je i da li je valutna klauzula ništavna ili ne. Mi smo rekli da nije, ali da se u suštini krediti konvertuju u evre da bi građani koji su uzeli kredite u evrima bili ravnopravni. Doneli smo stav i da se traži privremena mera i da se na zahtev dužnika odloži izvršenje do okončanja sudskog procesa kad je reč o imovini. Dužnici mogu da traže privremenu meru po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, a ukoliko izvršenje ipak počne, mogu da traže odlaganje. Oni građani kojima je imovina već zaplenjena moraće da podneti tužbu kako bi je povratili - kaže Milojević.

On tvrdi da odluka VKS-a nije doneta pod pritiskom.

Preporučujemo i ovo:

 

- Mislim da je urađena odlična stvar. Inače, mi smo mnogo pre nego što su počeli protesti i pre nego što je predsednik došao planirali da do 10. aprila iznesemo stav. Mogu slobodno da kažem da naš stav nije donet pod pritiskom - tvrdi Milojević za naš list.

S druge strane, članovi Udruženja „CHF Srbija“, koji su juče u velikom broju ispred Vrhovnog kasacionog suda čekali izjašnjenje tog organa o njihovom problemu, nisu u potpunosti zadovoljni stavom VKS-a. Međutim, Sanja Vujanović iz tog udruženja kaže za „Alo!“ da stav suda ipak uliva nadu.

Švajcarci ispred suda

Alo!/Masanori Jošida

Sanja Vujanović, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Naši zahtevi su delimično usvojeni. Privremene mere nam trebaju jer ljude konstantnu iseljavaju iz stanova, a sporovi traju predugo. Očekujemo da će se ta praska sada promeniti i u tom segmentu smo zadovoljni. Videli smo da to obaveštenje suda nije obavezujuće. Sud treba da dokaže da li je klijent bio ispravno informisan o rizicima kredita u švajcarskim francima i da li je banka imala zadužene plasmane u CHF. Ako dokažemo na sudu da nismo bili ispravno informisani, krediti su ništavni, odnosno klauzula. A mi apsolutno to možemo da dokažemo. Po završnim računima banaka se vidi da oni nisu imali plasmane u švajcarskim francima. Ipak, nismo zadovoljni delom koji se odnosi na konvertovanje u evre jer se zalažemo za deindeksaciju. Mi vidimo da stvari idu u našu korist, ali još je rano da donosimo konačan sud, zbog čega nastavljamo da se borimo - kaže Vujanovićeva.

Vučić: Dobra osnova za nastavak razgovora

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo odlukom Kasacionog suda i istovremeno izrazio nadu da će ta odluka dovesti do ujednačavanja sudske prakse za ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. Predsednik Srbije je rekao da odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će se za sve ostale videti šta će biti dalje.

 

- Ovo nije obavezujuća odluka. Bilo bi normalno da se sada ujednači sudska praksa za sve ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. Odluka Kasacionog suda je dobra osnova za nastavak razgovora - objasnio je on.

Vučić je dodao da će država pokušati da pomogne finansijski i bankama kako bi se rešilo pitanje zaduženih u švajcarskim francima.