Bakterije iz pokvarenog mesa ostaju zauvek u našem organizmu! Bolest prenose pacovi a u ovoj hrani ima najviše parazita!

Foto Rajko Ristić
Pozna jesen je vreme svinjokolja u Srbiji, a retke su godine kada on prođe bez slučajeva trihineloze, teške bolesti koju izaziva parazit trihinela, koji sa pacova, koji su najčešći prenosioci, najpre završava u organizmu svinje, a potom i čoveka i tu ostaje – zauvek.
- Ukoliko je životinja zaražena trihinelom, te promene nisu vidljive golim okom ni na mesu niti na unutrašnjim organima. Kada čovek pojede nedovoljno obrađeno meso, dolazi do zaraze, a parazit ostaje zauvek u organizmu. Najčešće je to suvo meso, kobasice i slični proizvodi, jer soljenje i salamurenje mesnih prerađevina ne uništava larve – objašnjava za veterinar Đorđe Marković.
Rizik od trihineloze se eliminiše pregledom mesa poseka, a cena analize, zavisno od veterinarske stanice ili laboratorije, u Srbiji se kreće od minimalnih 300, do maksimalnih 1.500 dinara po uzorku. Broj pregleda, međutim, svake godine pada za 20 odsto.
- Broj se smanjuje kako se smanjuje broj poljoprivrednih gazdinstava, a samim tim i broj svinja. Pre svega, zbog nerentabilnosti gajenja jer je poslednjih godina cena žive vage u stalnom opadanju, tako da proizvođači nemaju račun da ih gaje. Uz to, opala je platežna moć stanovništva, pa je isplativije kupiti potrebnu količinu mesa u mesari nego ceo posek. Zakon, inače, nije predvideo obavezu pregleda mesa na trihinelu u pojedinačnim slučajevima, tako da je sve na ličnoj savesti. Srećom, kada su u pitanju javne proslave, sve svinje koje idu na klanje moraju biti pregledane jer bez potvrde po zakonu nije moguć unos mesa u restorane – priča Marković.
Jedna trihinelozna svinja težine oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, s obzirom nato da se samo u jednom gramu mesa može naći čak 1.000 larvi parazita, a čovek se zarazi i teže oboli samo s jednim parčetom mesa ili kobasice. Klinička slika obolelog je teža ako je broj unetih larvi veći, a poseban problem je taj što inkubacija može trajati od jednog do čak 30 dana.
- Crevna faza bolesti počinje dva do tri dana nakon upotrebe zaraženog mesa, prate je mučnina, gađenje, osećaj nadutosti, ponekad povraćanje i učestale kašaste ili tečne stolice. Sledi invazivna faza koja nastaje posle 7-15 dana i traje čak do pet sedmica, a nju prate bolovi u mišićima i temperatura i do 40 stepeni, dok u težim oblicima, kada su u većoj meri zahvaćeni dijafragma i interkostalni mišići, postoje znaci disfunkcije respiratornog sistema - navode infektolozi, upozoravajući da je oporavak od trihineloze dug i traje dva meseca od konzumiranja zaraženog mesa.
Kako sprečiti zarazu
Da bi se sprečila zaraza svinja trihinelom, savet veterinara je da svinje treba držati u higijenskim uslovima zatvorenog prostora, uz redovnu deratizaciju. Svinje treba hraniti isključivo koncentrovanom hranom, dok nije preporučena ishrana pomijama, odnosno iznutricama ili drugim životinjskim mesom koje nije termički obrađeno.
