Električni trotinet
Alo/Masanori Jošida
Električni trotinet

Alo/Masanori Jošida

Električni trotinet, Foto: Alo/Masanori Jošida

U vezi sa tim Saobraćajna inspekcija i Komunalna policija će ubuduće podnositi prekršajne prijave protiv prekršilaca Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja, pri čemu je za građane zaprećena kazna od 5.000 do 75.000 dinara (oko 40€ do 650€).

Kraljevo

Youtube/Printscreen

Kraljevo, Foto: Youtube/Printscreen

"Upozoravamo roditelje maloletne dece, rođake i druga punoletna lica koja, u ime maloletnika, uz lične isprave, iznajmljuju električne trotinete, da to čine na ličnu odgovornost, imajući u vidu da nisu ispoštovane nikakve mere u pogledu bezbednosti i zaštite kako lica koja upravljaju trotinetom tako i slučajnih prolaznika i pešaka", navodi se u saopštenju.

U Srbiji se ove godine očekuje novi zakona o bezbednosti saobraćaja koji će, između ostalog, regulisati i vožnju električnih trotineta. Dok se to ne dogodi, rešavanje problema je na lokalnim samoupravama, koji bi trebalo da kažnjavaju bahate po nekim drugim propisima.

A kazne u svetu nisu za trotinetaše nimalo blage. U Francuskoj je donet zakon koji predviđa novčanu kaznu zbgo prekoračenja brzine trotinetom od 130 do 1.500 evra. U Sloveniji je kazna, ako je prekršaj napravljen u javnom saobraćaju, čak 500 evra.

U Lisabonu vlasnike električnih trotineta kažnjavaju ako se voze trotoarima a kompanije koje iznajmljuju električne trotinete plaćaju kaznu i do 300 evra ukoliko ova prevozna sredstva budu nađena na trotoarima i drugim javnim površinama.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

ag

20.08.2020 16:30

Dok ne izadje zakon kako kazniti na osnovu čega napravite staze za trotinete