Dete spava Spavanje
Shutterstock
Dete spava Spavanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ranija istraživanja su pokazala da većina dece sa ovim oboljenjem teško uspeva da održi san tokom noći, kao i da tokom dana imaju česte oscilacije u ponašanju - navodi Majkl Mazurek, klinički psiholog i koautor studije.

Mislite li da su vakcine uticale na porast autizma u Srbiji?

 

- Moja koleginica Kristina Sol i ja smo pokušali da utvrdimo tu vezu, ispitujući više od 80 roditelja dece sa autizmom - ističe Mazurek.

Razgovarali su o problemima sa kojima se njihovi mališani suočavaju - od nemogućnosti da zaspe, preko čestog buđenja noću i ranog ustajanja, a onda su prešli na ispitivanje o agresivnom ponašanju, nervozi, hiperaktivnosti, odsustvu pažnje... Jer pretpostavka je bila da to mora da bude u korelaciji.

Naučnici su upravo na osnovu toga došli do zaključka da nespavanje pospešuje kritično ponašanje autistične dece, koja u toku dana pokazuju stalne promene u raspoloženju. Najproblematičnije se ponašaju mališani koji se tokom noći često bude, pa im je najteže da uspostave kontrolu nad svojim gestovima i raspoloženjem, pokazujući nervozu i agresiju.

- Značajno je da se roditelji potrude da mališane uspevaju i da motre na njih tokom noći, kako bi preko dana bili bolje volje i uspevali da zadrže pažnju. Uostalom, nedostatak sna je problem kod svih, od dece do odraslih, jer bez kvalitetnog spavanja teško da možemo da govorimo o stabilnom ponašanju - navodi Mazurek.

Pročitajte: