Arkan, Ceca
Screenshoot Youtube
Arkan, Ceca

Screenshoot Youtube

Arkan, Foto: Screenshoot Youtube

Smrt nerazdvojnog druga potresla je inače smirenog Ražnatovića do te mere da je, kako navode oni koji su ga poznavali, prvi put u životu pred nekim pustio suzu.

Pročitajte još:

To se desilo u trenutku kada je sahranjivao svog najodanijeg prijatelja i kuma, čoveka koji ga je tokom sedamdesetih više puta vadio iz zapadnoevropskih zatvora i kome je verovao više nego ikome.

Jokso je radio uglavnom kao obezbeđenje važnim ljudima i poznatim ličnostima. Brzo je napravio dobre konekcije i razvio posao u podzemlju. U to vreme oteta je švedska princeza, a kralj Gustav se obratio Joksu da mu pomogne znajući za njegove veze na asfaltu. Jokso je brzo uspeo da pronađe i vrati kralju njegovu ćerku bez ijedne ogrebotine.

Tada počinje njegov vrtoglavi uspeh u Švedskoj. Zvali su ga Veliki Jokso, a koliko je bio popularan govori podatak da se čak pojavljuje u spotu za švedsku pesmu Evrovizije ’86. O njemu je tamo snimljen i dokumentarac pod nazivom “Priča o Joksu”.

Plaćeni ubica i narkoman, mladi Finac ubio je Joksa s leđa dok je čekao u redu na hipodromu da uplati opkladu. Onda je bacio pištolj i tražio od policije da ga uhapse. Razlog je bio jasan, suparničke bande nisu imale drugi način da se suprotstave srpskom moćnom klanu.

Vest o njegovom ubistvu odjeknula je kao bomba u tamošnjim medijima. Počele su spekulacije o tome ko je skupio hrabrosti da udari na Velikog Joksa, kako su ga tamo nazivali.

Preporučujemo:

Pariski "Mond" pisao je 24. februara da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva.

Arkan je, međutim, sve ove tvrdnje tamošnje štampe energično demantovao. U intervjuu švedskom "Ekspresenu" rekao je doslovce:

- Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!

Objašnjavao je švedskim novinarima kako je Jokso bio "sjajan momak", a odbacujući sve optužbe o švercu cigareta i kriminalnom bekgraundu govorio je:

- Pa, ja mrzim cigarete i alkohol! I Jokso ih nije podnosio!

Iako je Ražnatović više puta demantovao da sprema odmazdu mediji su bili uporni u svojim pisanjima. Tvrdili su da će Arkan, ako švedske vlasti brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, dug namiriti tako što će se osvetiti nad švedskim vojnicima u sastavu SFOR-a u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, odmah su preduzete pojačane mere bezbednosti.

Joksovićev ubica osuđen je na doživotnu robiju.

Poznat kao čovek koji ne prašta

Arkan i Jokso su sedamdesetih godina "radili" zajedno širom Švedske.

Svuda ga je pratilo čuvenje čoveka koji ne prašta i s kojim nije bilo zdravo sukobljavati se. Inspektor Interpola Kenet Viman pratio je ovog dva metra visokog Crnogorca ravno 12 godina:

- Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao.

Svi su ga se plašili kao samog đavola - pričao je Viman švedskim tabloidima. 

Samo jednom Joksović je uhvaćen s kokainom u džepovima zbog čega je u zatvoru proveo čitava dva meseca. Bio je to njegov jedini boravak iza rešetaka.

Pošto se osamdesetih vratio u Jugoslaviju, Arkan zvanično nikada nije odlazio u Švedsku.

Jedini koji smeo da stane Giški na crtu

Jokso je bio poznat kao jedini čovek koji je smeo da stane Giški na crtu. Njihovu čuvenu ferku u naselju Zlatica kod Podgorice su gledali između ostalih Brano, Arkan i Gidra. Borba je trajala sat vremena i završena nerešenim rezultatom nakon čega su jedan drugom pružili ruku i izljubili se kao braća.

Navodno postoji snimak tuče koji se nalazio kod Ratka Đokića, Joksovog prijatelja iz švedskog podzemlja koji je ubijen 2003. u Stokholmu.