Dara iz Jasenovca
Rts promo-printscreen
Dara iz Jasenovca

Rts promo-printscreen

Dara iz Jasenovca, Foto: Rts promo-printscreen

 Nakon objave Biljane Srbljanović o navodnom „falsifikovanom scenariju“ i poređenja filma sa scenariom „Djeca Kozare“ autora Arsena Diklića, po kojem Lordan Zafranović treba da snima film o Jasenovcu, reagovali su reditelj filma Gaga Antonijević i producent Maksa Ćatović.

U otvorenom pismu pod nazivom „O (ne)moralu jedne profesorke“ njih dvojica kažu da je „pokušaj blaćenja filma i Nataše Drakulić zasnovan na apsolutnim neistinama, bilo iz neznanja ili drugih nečasnih namera“.

- Scenario za film „Dara iz Jasenovca“ je autentično, originalno i na istorijskim činjenicama, ličnostima, događajima, kao i svedočenjima preživelih logoraša bazirano delo, jer se nijedna priča o Jasenovcu ne može ispričati, a da se te istorijske istine i ličnosti ne dotaknu. I one nisu ničije autorsko vlasništvo već deo kolektivnog sećanja o stradanju jasenovačkih novomučenika - stoji u pismu.

Predrag Gaga Antonijević

Screenshot

Predrag Gaga Antonijević, Foto: Screenshot

 Oni su pretpostavili da zamerke Srbljanovićeve proističu iz neobaveštenosti.

- Očigledno je da profesorka Srbljanović, nije htela ili nije stigla da se upozna sa svedočenjima Đorđa Miliše, Egona Bergera, Dragoja Lukića, Dragutina Ćurguza, Milenka Vignjevca, Milana Bastaića, Nikole Nikolića i mnogih drugih. Jer da jeste, ne bi transport žrtava vozom u Jasenovac, način prijema u logor, ubijanje srbosjekom, pojavu Dijane Budisavljević... pripisala autorstvu i originalnoj kreaciji Arsena Diklića. Pogotovu ne čuvene reči sveca SPC Vukašina iz Klepaca „samo ti sine radi svoj posao“, što predstavlja vrhunac neznanja ili nečeg daleko goreg profesorke FDU - navode Ćatović i Antonijević u pismu.

Ćatović i Antonijević na kraju pisma poručuju:

- Profesorka, zašto vam je monstruozno bacanje blata na vašu studentkinju i na film „Dara iz Jasenovca“ bilo preče od istine? Ako je to rezultat vašeg očiglednog nepoznavanja materije, što prvo ne pozvaste Natašu Drakulić da vas uputi na odgovarajuću literaturu i svedočenja koje je koristila... Da nisu posredi neki drugi skriveni i vanfilmskih motivi? I to vam nije prvi put. Pali ste i kada ste svojevremeno privođeni zbog kupovine droge i nastavili da radite na FDU na mestu docenta kao da se ništa nije desilo... „Evropski“, nema šta, profesorko Srbljanović! - navodi se u pismu.

Biljana oplela detalj po detalj

Biljana Srbljanović

Alo!/ Rajko Ristić

Biljana Srbljanović, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Podsetimo, nakon što je emitovan film „Dara iz Jasenovca“ Biljana Srbljanović, dramaturg i profesorka na FDU, objavila je na svom Fejsbuk profilu poređenje radnje filma „Dara iz Jasenovca“ i scenarija „Djeca Kozare“ autora Arsena Diklića, po kojem Lordan Zafranović treba da snima film o Jasenovcu.

- U „Djeca Kozare“ je glavna junakinja devojčica Rada, koja ima dva brata, jednog u naručju koga nosa, nakon što im majka strada, i jednog nešto starijeg, koga ustaše iz logora odvode u internat, sa planom da ga pokrste i preobrate u svojevrstan Hitler Jugend NDH. Dara iz „Dare iz Jasenovca“ isto ima takva dva brata. Prvi zločin kome Rada prisustvuje dogodi se već na peronu. Isto se desi i Dari - deo je pisma Biljane Srbljanović.

Pročitajte još:

Komentari (1)

zagor

09.03.2021 07:47

Pa to ona drogirana budala??