Ana Brnabić
Printscreen

Krizni štab se obraća građanima nakon održane sednice na kojoj je doneto niz novih mera.

"Od večeras se sve zatvara. Od ponedeljka ćemo razmatrati nove mere", istakla je Ana Brnabić.

U Srbiji će od sutra biti zatvoreno sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi za točenje goriva, kao što je i bilo prethodnog vikenda

Ta mera važiće tokom radnih dana, počev od srede, i tokom vikenda pred nama.

Državne institucije nastavljaju da rade, a ostalo će preći na onlajn. Pošte i banke će raditi normalno, kao i dosad.

Niži razredi osnovnih škola od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu.

Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

"Zahvalila bih se svim medicinskim radnicima, moramo da zaštitimo i sebe i njih. Nećemo moći da proglasimo pobedu dok cela zemljina kugla ne dostigne imunitet, jer se vakcinacija ne sprovodi u svim zemljama kao kod nas. I dalje apelujemo na vakcinaciju. zadovoljna sam kako teče imunizacija u Srbiji, svaki dan imamo između 10 - 15 hiljada prijava za vakcinaciju", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je naglasila da neće sve biti zatvoreno.

"Vrtići će raditi uz maksimalan oprez. Niži razredi osnovnih škola će preći najverovatnije na onlajn nastavu narednog ponedeljka", naglasila je premijerka. 

Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

Na pitanje kako je Krizni štab reagovao na odluku o zatvaranju Srbije na manje od 14 dana, predsednica Vlade kaže da je u putanju kompromis.

"Oni i dalje podvlače da je ipak 14 dana neophodno da bi imali rezultete. Ali ovo je kompromis, svima je jasno koliko su ove mere teške, ali svi i dalje razgovaramo i sedimo u Kriznom štabu. Svedoci smo da ipak kompromisna rešenja daju rezultate. Svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode, dajemo šansu masovnoj imunizaciji stanovništva. Imamo žustre rasprave, ali kompromisima idemo napred u pravom smeru", kaže Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da smo juče smo dobili Fajzerove vakcine, u ponedeljak dobijamo novi kontigent Fajzerove i Sputnjika. Takođe imamo i AstraZeneku, koja je dobra vakcina.

Ona je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Krizni štab

TANJUG/ RADE PRELIC

Krizni štab, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Prema najavama, nakon današnje sednice Kriznog štaba, Vada Srbije će konačno preseći, usvojiti i saopštiti nove, oštrije mere koje danima najavljuju.

Utisak je da nikada do sada nije bilo toliko teško da se donese konačna odluka o pooštravanju mera. Sa jedne strane su relane okolnosti u kojima svakodkevno oboleva bezmalo 5.000 ljudi, a drastično skače i broj pacijenata na respiratorima, kao i, nažalost, broj preminulih. S druge strane je ekonomska situacija i zemlji i bojazan šta bi neko ekstremnije zaključavanje u tom smislu donelo brojnim važnim sektorima u državi.

Šta ko traži?

Medicinski deo Kriznog štaba, ali i lekari iz kovid bolnica, tražili su pooštravanje mera i zatvaranje objekata na 7 do 14 dana, kako bi se maksimalno smanjili kontakti.

Situacija u Srbiji je više nego alarmantna. Na dnevnom nivou broj novozaraženih u Srbiji prelazi 4.500, kovid bolnice su pune, raste broj pacijenata na respiratoru, i isto tako raste i broj preminulih od posledica.

Protekla dva vikenda su radile samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe, a sve ostalo je bilo zatvoreno. Takođe je odlučeno da srednjoškolci ove nedelje treba da nastave sa onlajn nastavom, a u nastavi na daljinu su im se pridružili i učenici viših razreda osnovnih škola. Prema aktulenim merama, tokom radnih dana duže vreme nije bilo ograničenja, a ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da rade do 20h.

Sve ove mere su se zasad pokazale kao nedovoljne, jer je broj novozaraženih praktično ostao isti i zabrinjavajuć.

Neophodnost poštravanja mera, članovi Kriznog štaba zagovaraju već neko vreme.

– Mi smo u situaciji kada više nemamo izbora, moramo neke mere da preduzmemo da bi nam opstao zdravstveni sistem – rekao je dr Predrag Kon, gostujući na TV Prva.

Upitan da li nam je potrebno duže zaključavanje, dr Kon je rekao da je sada “minimu 10 do 14 dana da budemo pod merama, jer je virus sada toliko oko nas, da je nemoguće zaustaviti ga bez drastičnih mera”.

On je upozorio da bi se padom zdravstvenog sistema drastično povećao broj smrtnih slučajeva.

O neophodnosti poštravanja mera, se slažu i brojni stručnjaci.

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da se mere moraju pooštriti na duži period kako bi se otvorio prostor za bržu vakcinaciju.

– Za mene su ove mere smešne jer ako neko veruje da virus više voli noć a ne dan, vikend a ne svaki dan u nedelji, onda je to smešno, rekao je gostujući na RTS-u doktor Petrović.

Gde je kraj korona paklu?

Više puta je isticano koliko je važno da se proces masovne vakcinacije nastavi i da ne bude ugrožen. A upravo ga divljanje korona situacije u zemlji ugrožava. Od vakcinacije direktno i zavisi kada ćemo se izvući iz korona pakla.

Vladica Veličković, asistent i predavač na Univerzitetu Harvard, upravo se bacio analizom trenutka kada bi Srbija najranije i najkasnije mogla da izađe iz pandemije.

Pročitajte još:

Komentari (3)

obrica9

16.03.2021 09:54

kad bi poyivali ljude redosledom kojim su se prijavljivali na e upravu mnogo bi brye isla vakcinacija...ovako vucete ya rukav ljude da se vakcinisu a oni koji su se vec prijavili cekaju po 2 meseca na poyiv ya vakcinaciju

GORA

16.03.2021 11:22

ZASTO NA KOPAONIKU OVO NE VAZI ZASTO NE ZATVORITE JEBENE RESTORANE,KAFANE I KAFICE,ALOO BRE

balizsg-za

18.03.2021 00:41

Slazem se sa 5 dana zatvaranja, aali 7 ili 14 dana bi bilo predugo! Zaasto Krizni staab nee pogledaa i bolesne migrante, koji slobodno ulaze u Srbiju? Nema mesta za potpuno zatvaraanje naa 7 do 14 dana, dr. KON nije u praavu. Neka zatvore Beograad, ssvee!