Patrijarh Irinej
Alo!/Vladimir Marković
Patrijarh Irinej

Alo!/Vladimir Marković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Neizmernu tugu osećao je jer je na prvom mestu izgubio velikog prijatelja koga je voleo kao najrođenijeg brata, a onda i što je kao poglavar SPC ostao bez najuglednijeg episkopa kojim se pred čitavim svetom naša crkva ponosila. Sa patrijarhom smo razgovarali neposredno pošto je čuo strašne vesti... Glas mu je bio drhtav, ali pristao je da govori za naš list.

- Ovo je velika žalost, velika tuga, veliki gubitak! Današnji dan jedan je od najcrnjih za našu svetu crkvu, za naš narod, ali sigurno i za celokupno pravoslavlje. Bez Amfilohija, ništa više neće biti isto, to je svima već jasno. Ostali smo bez velike ličnosti, koja je ostavila za sobom neizbrisiv trag.

Preporučujemo:

Znali smo svi koliko je ovaj virus opasan, a da li ste se vi nadali da će mitropolit uspeti da ga pobedi?

- Jesam, verovao sam u to. Mislio sam da će sve dobro da se završi, da će se oporaviti, izaći iz bolnice i nastaviti svoju svetu misiju. Ostao sam zatečen jutros...

Decenije ste proveli zajedno. Po čemu ćete ga pamtiti?

- Bio je dobar čovek i vrstan teolog. Mnogo je voleo svoj narod, svoje stado i potpuno je bio predan Gospodu. Neka mu Bog da večno blaženstvo. I ja i svi mi smo sada lišeni velike ličnosti, ali dok mi plačemo za njim, nebo se sigurno raduje.

Amfilohije

prinstcreen

Amfilohije, Foto: prinstcreen

Pre svog odlaska, uspeo je da odbrani svetinje u Crnoj Gori...

- Obranio je svetinje i sačuvao ih, i tu misiju je ispunio uspešno, kao što je sve drugo radio i uspešno i predano. Mnoge od tih svetinja je on i izgradio, a što je najbitnije oživeo je pravoslavlje u Crnoj Gori, vaskrsnuo veru, to će se večno pamtiti.

Govorio je često „uvek kada krenem sa Cetinja uzmem blagoslov od Svetog Petra Cetinjskog i u povratku njemu polažem račune“...

- Jeste, takav je bio. E, evo sada je on sa Svetim Petrom, zajedno će motriti na nas.

Pročitajte još: