U beogradskom hramu naslikan nedavno preminuli mitropolit crnogorsko-primorski
alo.rs
Freska mitropolita Amfilohija
Freska mitropolita Amfilohija, Foto: Facebook

Freska sa koje nas posmatra Amfilohije Jasnovidac u arhijerejskoj odeždi, sa zlatnim oreolom oko glave, jevanđeljem u rukama i prstima spojenim za blagoslov, naslikana je u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu koji se nalazi u naselju Mali Mokri Lug. A to je urađeno, kako su saopštili iz te svetinje, jer ih je on posebno zadužio, te su želeli da i na taj način zauvek sačuvaju sećanje na njega.

U mnogim vernicima ova freska izazvala je posebne emocije i zaključili su da je Amfilohiju baš tu i mesto jer je, po njima, Đedo (kako ovog vladiku zovu u Crnoj Gori) još za života bio svetac.

Za dijalog: Mitropolit Amfilohije

promo

Mitropolit Amfilohije, Foto: promo

Sa druge strane, ima i onih koji su mišljenja da je sve urađeno preuranjeno i da je na freskama mesto samo onima koji su kanonizovani…

- Upravo je završena freska blaženog spomena mitropolita Amfilohija u našem hramu! Mitropolit je značajan za naš hram jer je u vreme dok je zamenjivao patrijarha Pavla dao blagoslov da se počne izrada životopisa kao i blagoslov za izradu ikonostasa. Služio je ovde svetu liturgiju i blagoslovio naš hram i parohijane - napisano u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici Hrama Svetog Trifuna.

Naši sagovornici iz te svetinje kažu da nemaju dilemu da su učinili pravu stvar i da uopšte nije urađeno rano.

- Odlaskom takvog čoveka čitava SPC izgubila je mnogo, i ne samo SPC nego i čitav pravoslavni svet. Svi tugujemo za njim, a mi posebno jer da nije bilo njega, možda ne bi bilo ni našeg svetog Hrama. Nikada nećemo zaboraviti koliko je učinio za nas, ovo je bio samo mali gest kojim smo pokušali da mu se odužimo - rekao je naš sagovornik.

Mitropolit Amfilohije

EPA

Mitropolit Amfilohije, Foto: EPA

Inače, u pravoslavlju predstavljanje poštovanih ličnosti kao svetitelja pre zvaničnog proglašavanja u poslednje vreme nije retkost. Na freskama po brojnim svetinjama pojavio se i lik blaženopočivšeg patrijarha Pavla, ubrzo posle njegove smrti.

Sa zlatnim oreolom oko glave, patrijarh Pavle je oslikan u oltaru Hrama svetog velikomučenika Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali i u nekoliko pravoslavnih crkava u Australiji.

Vladika Nikolaj Velimirović godinama je oslikavan na ikonama, iako je kanonizovan tek 2003. godine. Epitet „sveti“ narod je odmah posle smrti 1979. pridodao i imenu arhimandrita Justina Popovića, iako ga je crkva u imenoslov svetih uvela pre nekoliko godina.

Da bi ne­ko u na­šoj cr­kvi do­bio sve­tač­ki ore­ol, po­treb­no je da nje­gov kult pret­hod­no za­ži­vi u na­ro­du. Pro­đe ne­kad vi­še de­ce­ni­ja, pa i ve­ko­va dok ne bu­de pri­bro­jan Sa­bo­ru srp­skih sve­ti­te­lja. Ima mnogo lič­no­sti u srp­skoj isto­ri­ji ko­je su uži­va­le ve­li­ko na­rod­no po­što­va­nje, čak su sma­trane i sve­tim, ali ni­ka­da ni­su ka­no­ni­zo­va­ne.

Godišnjica veličanstvenih litija: Hvala, Đedo, na svemu

Ulicama crnogorskih gradova prodefilovale su pre dva dana autolitije kojima je obeležena godina dana od početka borbe protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti kojim je trebalo da se oduzme imovina SPC u toj zemlji. Vijorile su se trobojke, crkvene zastave, a na automobilima su bile istaknute i fotografije pokojnog mitropolita Amfilohija sa porukom: „Hvala, Đedo, na svemu“. Nova vlada Crne Gore usvojila u četvrtak izmene ovog Zakona, koje će poslati Skupštini na usvajanje.

.

Pročitajte još: