Slobodan Milošević
EPA/Saša Stanković
Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

Bulatović je otkrio da je Evropa htela 1999. da izvrši kopnenu intervenciju na SRJ i da je krenula da skuplja vojsku, ali nije uspela u tome jer niko nije hteo da se odazove.

- Amerika nije ni htela da nas bombarduje 1999. nego je to tražio neko drugi... Ali pošto Evropa nije mogla da sakupi vojnike za intervenciju, onda su oni rekli: Ok, mi ćemo, ali pod ovim uslovima - otkrio je Momir Bulatović, u to vreme predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije, i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

Pročitajte još:

Gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi, on je do detalja otkrio kako su izgledali dani i poslednji časovi uoči samog početka bombradovanja, u predvečerje 24. marta, te 1999. godine. Bulatović je otkrio da je Evropa htela 1999. da izvrši kopnenu intervenciju na SRJ i da je krenula da skuplja vojsku, ali nije uspela u tome jer niko nije hteo da se odazove i onda su u pomoć pozvali Amerikance koji su im otvoreno rekli da hoće, ali isključivo pod svojim uslovima - oni će samo bombardovati iz vazduha i ni u kom slučaju neće slati svoje vojnike u kopnenu intervenciju a i ukoliko dođe do takvog razvoja događaja Evropljani će biti dužni da isključivo šalju svoje jedinice u direktne borbe na tlu.

- Dugo smo se dobro držali i mislili da možemo... Ali pred kraj Amerikanci su uveli strateški bombarder B-52 i onda je sve postalo prava klanica, žrtve su bile ogromne... Pavković (general Nebojša) i ja smo plakali dok su padale bombe... To je bila sila - prisetio se Bulatović i na pitanje voditelja kako to da on nikada nije bio u Hagu otkrio još nešto što javnost dosad nije znala.

Slobodan Milošević

EPA/Anja Niedringhaus

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Anja Niedringhaus

- Slobodan je odredio da Nikola (Šainović) ide u Hag, a ne ja i tada mi je rekao: Mlad si čovek... Nećeš ti nego Nikola... I nisi Srbin nego Crnogorac. Zbog ovoga ćemo svi u zatvor i to je svima jasno, ali pusti Nikolu nek ide on... Pa je Šainović posle morao da objasni ženi kako će i zašto baš on ići u zatvor - ispričao je Bulatović i naglasio da "istoriju svakog trenutka treba posmatrati otvorenih očiju".

On je ispričao i jednu anegdotu s mirovnih pregovora u Dejtonu kako su Milošević i on sedeli za stolom sa Ričardom Holbrukom i Kristoferom Vorenom... Istina o parčetu belog papira u Dejtonu.

- Sede tako za stolom Holbruk i Voren Kristofer, a Slobodan i ja preko puta, a onda se Kristofer nasmeje, vrati nam beli papir i kaže: Vi ne razumete, nema nikakvih uslova, radićete ono što vam tražimo uvek i stalno - rekao je Bulatović.

Podsetimo, Momir Bulatović bio je predsednik Crne Gore od 1990. do 1998, a predsednik savezne vlade SRJ od 1998. do 2000. godine i jedan od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu o kojima i danas kolaju razne priče poput onih o ponoćnim sastancima u pidžamama i Miloševićevim crtanjem mapa na salvetama.