Sabor SPC
SPC
Sabor SPC

SPC

Sabor SPC, Foto: SPC

 Na njemu će narednih dana biti odlučivano o odgovoru na žestoke pritiske da po pitanju raskola u pravoslavnom svetu SPC ne stane jasno i glasno uz Rusku crkvu i patrijarha Kirila!

Naime, kako „Alo!“ saznaje, prethodnih dana, pred Sabor, iz nekoliko ambasada zapadnih zemalja indirektno, ali i direktno, vršen je pritisak na najuticajnije vladike i jasno im sugerisano da bi za sve bilo bolje da „ostanu neutralni i da ne klevetaju patrijarha carigradskog Vartolomeja“, koji je prekršio sve kanone, dajući autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, razbesneo RPC i time maltene pocepao pravoslavlje na dva dela.

Pročitajte još:

 

- Vladike su bile izložene strašnim pritiscima i vrlo otvoreno im je poručeno da se tom temom bave veoma pažljivo. Iz tih ambasada najuticajnijim arhijerejima rečeno je da bi otvoreno stajanje na stranu Ruske crkve bilo katastrofalno po SPC i imalo dalekosežne posledice, te da je bolje da ili zauzimaju neutralan stav ili ne zauzumaju uopšte nikakav stav, naročito u saopštenju koje će verovatno izdati po završetku Sabora - kaže naš izvor iz SPC, navodeći da ne zna koja će na kraju biti odluka Sabora.

- Sam taj veliki događaj u pravoslavlju stavio je SPC u vrlo nezavidan položaj, naročito što sam po sebi preti da otvori Pandorinu kutiju i pogura decenijska nastojanja da se formiraju nezavisne Makedonska, Crnogorka i Hrvatska pravoslavna crkva.

Sabor je inače počeo svetom arhijerejskom liturgijom i činom priziva Svetog duha u Patrijaršijskoj kapeli, a posle toga u Patrijaršijskom dvoru usledio je radni deo koji je počeo utvrđivanjem dnevnog reda.

Sabor SPC

SPC

Sabor SPC, Foto: SPC

Liturgiju pred početak radnog dela Sabora služio je episkop šumadijski Jovan uz sasluženje episkopa istočnoameričkog Irineja i slavonskog Jovana, kao i protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, jereja Ivana Štrbačkog i protođakona Stevana Rapajića.

Irinej: Vartolomej se dogovorio sa Porošenkom

Uoči početka zasedanja, na sajtu SPC objavljen je tekst episkopa bačkog Irineja, koji je istakao da su patrijarh Vartolomej i predsednik Ukrajine Petar Porošenko potpisali sporazum o saradnji između Carigradske patrijaršije i Ukrajine kao države, u prvom redu o saradnji na stvaranju samostalne Pravoslavne crkve u Ukrajini.

 

Na Saboru će se verovatno potegnuti i pitanje Kosova i Metohije, ali i najavljene verske nastave. Očekuje se da će određen broj vladika, pre svega bliskih mitropolitu Amfilohiju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, insistirati da se i pitanje KiM nađe kao najvažnija stavka na Saboru. Reč je o vladikama, koji, naime, smatraju da, bez obzira na to što je Sabor, posle prolećnog zasedanja početkom maja ove godine, saopštio konačan stav da je protiv podele KiM i priznanja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, stvari idu u suprotnom pravcu i da je potrebno da Crkva jače podigne svoj glas protiv priznanja. Istovremeno, veći je broj vladika, među kojima je i Irinej bački, koji smatraju da je Crkva već saopštila svoj stav i da nema razloga ponovo tu temu stavljati na dnevni red.

Griši smeta Artemije

Kako kaže izvor „Alo!“, izvesno je da će na Saboru vladika nemački Grigorije referisati da mu Artemije gura prst u oko, jer je nedavno otvorio svoju katakombu u Frankfurtu i tamo bio na Pokrov Bogorodice, 14.oktobra.