Ponos Srbije: mladi matematičari
Alo, Dejan Briza
Ponos Srbije: mladi matematičari

Alo, Dejan Briza

Ponos Srbije: mladi matematičari , Foto: Alo, Dejan Briza

Mateja Vukelić je prvi put učestvovao na Olimpijadi i osvojio zlatnu medalju iz programiranja.

- Mnogo smo svi srećni zbog uspeha. Ove godine je bilo preko hiljadu takmičara, što je rekordan broj od kada se ova Olimpijada održava, pa je naš uspeh još veći - rekao je Mateja, učenik drugog razreda.

Kako kaže, oni redovno uče i unapređuju znanja, a uoči takmičenja samo dodatno intenziviraju pripreme.

- Na Olimpijadi se rešavaju kompleksni zadaci koji zahtevaju od nas da imamo dobre ideje za rešavanje, da razmišljamo. Nama je to veoma interesantno - kaže Mateja.

Jedni druge inspirišemo!

Petar Samardžić je učenik četvrtog razreda i osvojio je bronzanu medalju iz fizike. Kako je ispričao, pomalo je tužan što se učešćima na Olimpijadama i školovanju u Matematičkoj gimnaziji bliži kraj. - Uskoro ću na fakultet. Moram reći da smo ovde imali neverovatne profesore i da smo dobili sjajno znanje. Ovde te svi inspirišu da guraš jače, više, bolje... Svi smo okruženi najpametnijima iz matematike, fizike, informatike, tako da je to samo motivacija. Odnos učenika i profesora je prijateljski, otvoren, slobodan i to ovu školu čini posebnom - rekao je Petar.

Mnogi od njih, nakon gimnazije, će nastaviti školovanje u inostranstvu. Ipak, saglasni su u jednom: svi bi želeli kada završe fakultete da rade u svojoj zemlji i doprinesu razvoju nauke.

- Nadam se da ću se baviti nekim istraživanjima u oblasti matematike. Recimo, Matematički institut srpske akademije nauka i umetnosti je dosta dobro mesto za istraživanje i radno mesto koje priželjkujem. Mislim da uz trud možemo dosta da napredujemo i da i sami izgradimo ustanove koje će unaprediti nauku u Srbiji. Bilo bi lepo napraviti napredni odsek na nekom fakultetu, kao što u Matematičkoj gimnaziji postoje mentorska odeljenja u svakoj generaciji. To bi bila odeljenja u kojima bi se više i naprednije radilo - rekao je Miloš Milićev, učenik četvrtog razreda koji je osvojio zlatnu medalju iz oblasti matematike.

Dušan: Biću profa!

Dušan Begoš je učenik trećeg razreda, osvojio je zlatnu medalju iz fizike. Kaže da se nada da će nakon što završi školovanje, imati priliku da se vrati u matematičku gimnaziju kao predavač. - Svima nama, čini mi se, deluje zanimljivo da se jednog dana vratimo u gimnaziju i radimo sa nekim mladim talentima. Naši profesori se bave mnogim istraživanjima, a istovremeno rade i sa nama. Nadam se da ću to biti i ja jednog dana - rekao je Dušan.

Uroš Colović je učenik četvrtog razreda, nosilac zlatnog odličja, a ove godine se nada upisu na Kembridž.

- Ja volim matematiku i nadam se, gde god da budem, da ću se njome baviti. Kada završim studije, vratiću se jer ovde ima bezbroj mogućnosti - rekao je Uroš.

Matematičar od malih nogu

Jovan Bengin je učenik trećeg razreda, a osvojio je srebrnu medalju iz informatike. Još kao dečak je sanjao o upisu u Matematičku gimnaziju. - Oduvek sam voleo matematiku. Bilo je teško upisati, bio sam čak na dnu liste prilikom upisa, a evo sada sam osvojio medalju. Bilo je divno iskustvo učestvovati na Olimpijadi i sledeće godine očekujem još bolji rezultat - rekao je Jovan za „Alo!“.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katic

Alo, Dejan Briza

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katic, Foto: Alo, Dejan Briza

Direktorka Katić: Ponosna sam na svoje đake!

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić istakla je da je beskrajno ponosna na svoje đake. - Svake godine osvajaju medalje, i svake godine mi se čini da je rezultat koji je postignut vrlo teško nadmašiti. Pa me demantuju. Ne zna se ko je bolji u poslednjih deset godina. Svako novo takmičenje je jedan novi izazov i svakom uspehu se podjednako radujem kao i onom prvom. Imam tu dečju radost - rekla je Mirjana Katić. Kako kaže, Matematička gimnazija je škola u kojoj rade ljudi koji vole svoj posao, koji su izabrali taj posao iz ljubavi. - Naš kadar čine entuzijasti. To je tajna našeg uspeha. Mi učimo decu, ali učimo i od njih - zaključuje Katićeva.

Iako ponosni na svoj uspeh, članovi ove neustrašive ekipe nemaju vremena za odmor, već nastavljaju neumorno da rešavaju zadatke, uče i pripremaju se za neke nove medalje.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: