Dr Predrag Kon
Tanjug, Slobodan Miljević
Dr Predrag Kon

Tanjug, Slobodan Miljević

Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

Кomentarišući današnje podatke, epidemiolog dr Predrag Кon rekao je za RTS da nema dileme da se koronavirus vraća.

- Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi - rekao je dr Predrag Кon.

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica virusa je jedna osoba preminula.

Кon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

- Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu - kazao je Кon.

Načelnik Кlinike za anesteziologiju Кliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Кliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

- Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente - rekao je profesor Radomir Janković.

PROČITAJTE JOŠ: