ŠOK OTKRIĆE Evo kod koga najbrže opadaju ANTITELA!

Nivo antitela na kovid-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju uticaj po razvoj vakcine protiv korona virusa.

korona
korona, Foto: shutterstock.com

Medicinska istraživanja su uglavnom kroz istoriju imala jedinstven pristup, spajajući žene i muškarce, uprkos sve većim dokazima da se polovi razlikuju u načinu na koji se bore protiv bolesti.

Međutim, izgleda da je korona virus bio prekretnica, jer je veća verovatnoća da će žene biti zaražena, ali smatra se da muškarci imaju duplo veće šanse da umru od posledica virusa. Studija, koja još nije recenzirana, pratila je skoro šest meseci 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strazburu koji su imali pozitivan test na korona virusa, a većina njih imala je blage simptome bolesti.

Da li biste Vi primili vakcinu protiv korona virusa?

Nivo antitela meren je uz pomoć tri različita testa i to sva puta tokom perioda od 172 dana. Na prvom merenju muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom telesne mase (BMI) većim od 25 pokazali su najviši nivo antitela. Na drugom merenju, nivoi antitela opali su više kod muškaraca nego kod žena, bez obzira na godine i BMI, zaključili su istraživači.Naše istraživanje pokazalo je da iako muškarci u početku imaju jači odgovot, njihov pad nivoa antitela je vremenom mnogo brži, dok je kod žena nivo bio daleko stabilniji", rekla je Samira Fafi-Kremer, načelnica virusologije u bolnici Univerziteta u Strazburu i jedan od autora studija.

Olivier Švarc, jedan od autora studije, rekao je da opadanje nivoa antitela zavisi i od toga koliko je visok nivo bio prisutan na početku.

"Ukoliko je nivo antitela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno", ističe Švarc.

Doktorka Sabra Klajn sa centra za žensko zdravlje Univerziteta "Džons Hopkins" ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer će se verovatno opadanje antitela kod muškaraca javljati i nakon vakcinacije.

Maska, korona
Maska, korona, Foto: Tanjug

"Možda će muškarcima biti potrebna druga pomoćna vakcina da bi se održao imunitet na virus", akcentovala je.

Razumevanje imuniteta na korona virus još uvek nije u potpunosti jasno. Naučnici su upozorili da antitela, koja stvaraju B-ćelije, jesu ključna za odbranu, ali nisu jedino oružje koji imuni sistem primenjuje. Naime, tu su i takozvane T-ćelije, čiji je zadatak da zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi.

"Nisam iznenađena da što može da dođe do razlika u intenzitetu imunološkog odgovora, jer se to dešava i sa drugim infekcijama, ali su nam svakako potrebna dodatna istraživanja. Verovatno je da će memorijske T-ćelije biti sačuvane nakon infekcije (ili vakcinacije) i moći će da podrže imuni odgovor u slučaju sekundarne infekcije, kao što je to slučaj kod mnogih drugih virusnih infekcija, ali za to još nemamo dokaza", zaključia je dr Sabina Ortlet Priđone sa Univerziteta Radboud u Holandiji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi