Ban Jelačić
Youtube printscreen
Ban Jelačić

Youtube printscreen

Ban Jelačić, Foto: Youtube printscreen

Ban Josip Jelačić, rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra, 1801. godine, u kući koja je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu, u Beogradskoj ulici. Jelačić je kršten u crkvi sv. Jurja (izgrađena 1701. godine i u nalazi se blizu kuće) u kojoj je sačuvana krstionica u kojoj je napravljen obred krštenja. Otac Franjo bio je zapovednik tvrđave i tu kuću je dobio na korišćenje do 1805. godine, kada je dobio premeštaj i kada se porodica odselila.

1848. godine, ustoličen je za bana, što je učinio na Trgu Svete Katarine Srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca (jer je zagrebački biskup bio sprečen). Sam taj trenutak izgleda dirljivo-istorijski, kada je reč o odnosima Hrvata i Srba.

Josif Rajačić

Wikipedia

Josif Rajačić, Foto: Wikipedia

Tajanstvena bolest grla pogodila je mladog Josipa Jelačića u dobi od samo 24 godine i tada je mislio da mu je kraj. Nakon toga, ipak je uspeo da poživi duže od 30 godina iako je u međuvremenu dobio i sifilis od kojeg je pogrešno lečen pa je ostao bez kose.

- Jelačića su obožavali vojnici, bio je omiljen u svakom društvu, plesao je savršeno, znao je da svira i peva. Imao je velikog uspeha kod žena. Bio je sklon avanturama. Jelačić je bio jako nesretan i dugo vremena nosio je perike kako bi prikrio nedostatak kose. Tek kada je postao ban i javna osoba, prestao je da nosi periku.

Rođendan bana Jelačića, jedan je od četiri najznačajnija praznika Hrvata u Srbiji. Ove godine, na rođendan, predstavnici Republike Srbije svečano će predati u vlasništvo i na korišćenje zgradu u kojoj je rođen Ban Jelačić, Hrvatskom nacionalnom vijeću. Srbija je zgradu otkupila od privatnih vlasnika i sada će postati kulturni i administrativni centar Hrvata u Srbiji, ali i svih građana Novog Sada i Srbije. Poput rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Iznogud

17.10.2020 08:28

Josip Jelačić je bio ban pokrajine tzv. Hrvatske, ali nije imao nikakve veze sa Hrvatima. Njegovi Jelačići su bili Srbi katoličke vjere, a mater mu je bila Njemica. Nikada ni jedan štokavac nije bio Hrvat.