Nagrada Duga
gsa.org.rs
Aleksandar Stojmenović

gsa.org.rs

Aleksandar Stojmenović, Foto: gsa.org.rs

„Aleksandra Stojmenovića je Ministarstvo unutrašnjih poslova imenovalo za oficira za vezu sa LGBT zajednicom početkom 2014. godine i od tada neprekidno radi pre svega na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ali i na drugim pitanjima od značaja za rad policije sa LGBT populacijom. Ne bi li povećao poverenje LGBT zajednice u rad policije, pa samim tim i broj prijavljenih i procesuiranih slučajeva s jedne strane, ali i da s druge strane zajedno sa svojim kolegama iz Odeljenja za rad sa zajednicom MUP-a poboljša, sistematizuje i proširi delovanje policije kada su u pitanju ovi slučajevi i uopšte rad sa LGBT populacijom, Aleksandar se u prethodnih godinu dana istakao dajući značajan doprinos pomenutim ciljevima. Aleksandar Stojmenović, pored toga što je profesionalac u svom poslu, je i prvi javno autovani pripadnik MUP-a u Srbiji, što svakako doprinosi njegovom velikom razumevanju za položaj LGBT osoba, kao i poverenju LGBT zajednice u njegov rad i rad njegovih kolega", navodi se u obrazloženju.

U konkurenciji za nagradu "Duga" ove godine bilo je nominovano 21 institucija i pojedinaca.

U uži izbor su ušli festival kvir filma "Merlinka", poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, glumac Slaven Došlo, portal „E-novine“ i Aleksandar Stojmenović.

Nagrada Duga

gsa.org.rs

Nagradu “Duga“ dodeljuje GSA, Foto: gsa.org.rs

Žiri su ove godine činili Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i prošlogodišnja dobitnica nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Politika“ i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Prof. dr. Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije Duga iz Šapca; Gordana Mitrović, aktivistkinja za trans prava; Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade, te Milan S. Prelić, novinar portala alo.rs.

Nagradu “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.
Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Duga” su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.