Rade Đukić
Printscreen
Rade Đukić

Printscreen

Rade Đukić, Foto: Printscreen

Branka Ðukić (18) iz sela Meteha kod Plava nastradala je na stravičan način kada su dvojica Albanaca pokušala da je siluju, a kada im to nije pošlo za rukom, kukavički su pucali nesrećnoj devojci u glavu! Priča o njoj već godinama se prenosi i ledi krv u žilama svakome ko je čuje.

Tog 2. septembra 1975. godine, Branka je pošla da se upiše u četvrti razred gimnazije u Peći. Istog dana po podne vratila se autobusom na Čakor i, pošto je autobus saobraćao samo do vrha planine, jedan deo puta morala je da pređe pešice.

Tu su je presreli Rustem H. i Gani K. iz okoline Peći i pokušali da je siluju. Uspela je da im se otrgne, pljune jednog od njih i lupi mu šamar, ali su joj oni, dok je bežala, pucali i pogodili je u glavu.

Kada su videli šta su učinili, dvojica Albanaca je u panici pobegla i ostavila nesrećnu devojku. Igra sudbine je htela da sutradan tom stazom prođe upravo Brankin otac, Rade, koji je pošao ka Peći da traži svoju mezimicu. Podigao ju je i na rukama odneo kući.

Rustem H. i Gani K. nisu poricali krivicu, priznajući da su hteli da je siluju jer je Srpkinja, a od njihovog priznanja i jezive smirenosti na suđenju, svi su se sledili.

Poslednji dan suđenja bio je 4. decembra 1975. godine. U trenutku kad je advokat jednog od optuženih u završnoj reči zatražio oslobađajuću presudu, Rade Ðukić, koji je do tada ćutke pratio proces, izvukao je pištolj koji je u sudnicu uneo sakriven ispod pojasa i sa dva metka ubio Rustema Hasanmetaja, koji je pucao u njegovu Branku. U tom trenutku se njegov saučesnik bacio na kolena i samo brzom reakcijom policije, on je preživeo.

Pročitajte još:

 

Kada su ga uhapsili, Rade je policajcima rekao:" Pazite da ne ubijete nekoga, metak je još u cevi", misleći na svoj pištolj, jer, prema rečima onih koji su ga poznavali, zasigurno mu je namera bila samo da osveti smrt svoje ćerke, a ne da povredi nekog nedužnog.

Priča kaže d aje prilikom hapšenja mirno rekao: "Drugačije nijesam mogao", a kasnije se ispostavilo da se za ovu osvetu dugo spremao, pa je čak i smršao da bi pištolj mogao da sakrije ispod rebara.

Iako je presuda za svirep zločin nad Brankom već bila doneta, 15 godina strogog zatvora za ubicu, a 13,5 godina za saučesnika, sudija je zbog novonastale situacije obustavio proces protiv Rustema.

Prvostepeni sud kvalifikovao je ovo delo kao "ubistvo iz bezobzirne osvete" i odredio mu kaznu od osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud Crne Gore prihvatio zahtev odbrane da se Ðukiću sudi za "obično ubistvo", pa je osuđen na pet godina.

Usledila je peticija sa potpisom 75.000 građana, tražeći njegovo oslobađanje, a advokati iz Beograda, Veljko Guberina i njegov saradnik Milan Vujin prihvatili su se odbrane i to besplatno.

Brankini posmrtni ostaci preneti su 25. avgusta 1991. godine u Spuž, gde i danas počiva, a pored uspomene na nju, sve ove godine živi priča o njenom dostojanstvu , ponosu i čednosti na koju nije dala ni po cenu života.

 

 

Komentari (6)

Čile

06.12.2018 07:39

Tada sam već bio iu zrelim godinama, nešto više od 30, sećam se tog tada stravičnog dogagjaja, pa mi je ostao u sećanju detalj da je otac toliko smšao da ja pištolj praktično uvukao u stomak i tako pojasom stegao stomak da nikako nije moglo da se primeti

Čiča

06.12.2018 07:53

Nisam završio komentar. Otac joj je i pored stroge kontrole tako uneo pištolj i ubio onoga što mu je ubio ćerku. Taj čin naišao je tada na opšte masovno odobravanje gradjana Kosova - Peći naravno posebno i to i srba i albanaca. . L

БиБ

06.12.2018 07:58

Да је више оваквих срба било данас се шиптари неби шепурили и радсили ово шта раде.

vlajko

06.12.2018 08:19

Ima i pesma opevana od jednog guslara o tom dogadjaju.Secam je se kao dete.Na zalost u to vreme nije bilo to podobno slusati,po oceni nekih Udbasa.Osamdesetih godina opevana smrt te devojcice,vredi cuti.

andrija

06.12.2018 08:41

kažu da je živio jedno vrijeme sa pištoljem i obmotan oko struka da bi mu se vremenom utisnuo u stomak kako ne bi obezbjeđenje moglo da mu ga nađe prilikom pretresa.

majka

06.12.2018 13:41

slušala sam više puta "pogibija Branke Đukić" i svaki put plačem kao prvi put kad sam slušala. Tužno do bola