Molitva, vera, vernici, crkva
Alo!/ Dejan Briza
Molitva, vera, vernici, crkva

Alo!/ Dejan Briza

Molitva, vera, vernici, crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Jedan od Sedamdeset apostola. Rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu pohvaljuje apostol Pavle zbog vere nelicemerne (2. Tim 1, 4-5). U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom, i sam bio svedok kada je Pavle iscelio hromog od rođenja. Docnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov, obišavši sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Veliki revnitelj vere, izvrstan besednik i sladak dušom, Timotej je mnogo doprineo rasprostranjenju i utvrđenju vere hrišćanske. Pavle ga naziva pravim sinom u veri (1. Tim 1, 2).

Pročitajte još:

Po mučeničkoj smrti Pavlovoj Timotej je imao za učitelja svetog Jovana Jevanđelista. Ali kada ovoga car Dometijan progna iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej osta u Efesu da episkopuje. U vreme nekog idolskog praznika zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napadnu Timoteja i ubiju ga (oko 93. godine). Časne mošti njegove docnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevanđelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Beseda na današnji dan govori o Božjem sveznanju i promislu:

Preporučujemo i ovo:

I kosa vam je na glavi izbrojana, braćo, a kamoli dani života! Ne bojte se, dakle, da ćete umreti pre određenog vremena, niti se nadajte pak, da ćete ma kako moći produžiti život i za jedan dan mimo volje Onoga koji broji i meri. Ovo saznanje neka vas nauči krotosti i strahu Božjem.

I kosa vam je na glavi izbrojana, a kamoli stradanja vaša na zemlji! Ne bojte se, dakle, da ćete stradati više od mere. Još manje bojte se da će vaša stradanja ostati zaboravljena i neuračunata od Onoga koji sve vidi. Ovo saznanje naučiće vas strpljenju i poverenju prema Tvorcu vašem i Promislitelju.

Crkva

Alo!/ Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

I kosa vam je na glavi izbrojana, a kamoli vaši prijatelji i neprijatelji na zemlji! Ne bojte se, dakle, da ćete imati ni suviše prijatelja ni suviše neprijatelja; niti se bojte da će vas vaši neprijatelji savladati, niti se nadajte da će vas vaši prijatelji odbraniti. Samo se starajte da imate Boga za prijatelja, i ne bojte se ništa. Gle, On je jedini prijatelj vaš, koji vas nepromenljivo voli.