Kontola, Komunalna policija, kazna
Alo.rs
Korona u Srbiji

EPA

Korona u Srbiji, Foto: EPA

Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima - na primer u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Komunalna milicija i inspekcija već neko vreme imaju pravo da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera, te da pišu kazne za njihovo nepoštovanje. U to spada i nošenje maske, a budući da mnogi i dalje nose maske nepravilno - najčešće ne pokrivajući nos, novinari portala 021.rs pitali su komunalne službe u Vojvodini da li će kazniti građane koji ne nose masku pravilno.

Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, komunalne službe se prilikom kontrola pozivaju na stručna uputstva "Batuta", a u kojima je navedeno da se maska pravilno nosi kako bi imala zaštitnu ulogu, što znači da maska treba da prekrije nos, usta i bradu, te da čvrsto prianja uz lice.

Kontola, Komunalna policija, kazna

Alo.rs

Kontola, Komunalna policija, kazna, Foto: Alo.rs

"S obzirom na zaštitnu ulogu zaštitne maske u sprečavanju širenja zarazne bolesti, potrebno je da se ista koristi na propisani način. Iz tog razloga Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunulnih inspektora i komunalnih milicionera će intenzivno kontrolisati pravilan način nošenja zaštitnih maski. Nenošenje zaštitne maske, odnosno nepravilno nošenje iste podrazumevaće se kao nepridržavanje mera lične zaštite, što za posledicu ima i prekršajnu odgovornost", objašnjavaju u Gradskoj upravi.

To znači da možete prekršajno odgovarati, to jest platiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara ukoliko nosite masku ispod nosa, brade ili na drugačiji, nepravilan način u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Ta kazna je nedavno uvedena izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nepravilno nošenje maske dovodi u opasnost od širenja koronavirusa u trenutku kad Novi Sad, ali i Vojvodina i cela Srbija beleže rekordne brojeve zaraženih, preminulih i hospitalizovanih građana. Širenju koronavirusa pogoduje i određeni broj neodgovornih građana koji misle da je virus "svetska zavera" i izmišljena pojava, te ne poštuju mere koje štite i njihove, ali i živote svih drugih.