MNOGI SU PROŠLI PAKAO, JER NISU ZNALI Ako vam pukne plastika na pasošu, evo šta MORATE da uradite!

Sve više građana se žali da im se prva stranica biometrijskog pasoša doslovce polomila prilikom nošenja

 

Pasoš
Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Dok nadležni (MUP, carina, Zavod za izradu novčanica) krivicu za takvo stanje prebacuju na putnike, koji prema njihovim rečima neadekvatno nose, drže i rukuju dokumentom, putnici smatraju da je jedini razlog zbog koga će izradu nove lične isprave morati ponovo da plate 3.600 dinara, loš kvalitet polikarbonatne stranice pasoša!

A upravo je to stranica koja ima integrisan čip sa antenom, i predstavlja nosilac biografskog i biometrijskog indentiteta građanina (jer sadrži lične podatke upisane i u čip).

– Planiram ovog leta da potegnem do Gruzije i muči me samo jedna stvar! Novi pasoš sam napravio početkom januara ove godine i misteriozno se iz njega otkinula prva strana predviđena za pečete, vize. Ravno celom dužinom. Ja sam to zalepio sa trakom, ali naravno, to se vidi. Bio sam do policije i pitao, i naravno rekli su da moram da pravim novi i da neću moći da prelazim granicu! Jer to stvarno ili samo žele da me klepaju po dzepu? – pita jedan mladić na sajtu specijalizovanom za putovanja.

Zakonom o putnim ispravama svako ko poseduje pasoš, čak iako mu nije istekao, ima pravo da traži novi, između ostalog i u slučaju ako je došlo do oštećenja putne isprave, zbog čega ne može da služi svojoj svrsi.

– Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje nove putne isprave, bez obzira na razlog izdavanja, potrebno je priložiti na uvid važeću ličnu kartu RS i prethodnu putnu ispravu, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje novog pasoša Republike Srbije, u iznosu od 3.600 dinara (3.000 dinara za obrazac pasoša i 600 dinara za troškove izrade pasoša), a izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu samo ako je došlo do promene u ličnim podacima, s tim da stranka može dati saglasnost da nadležni organ po službenoj dužnosti u postupku izdavanja pasoša, u tom slučaju, pribavi podatke iz matičnih evidencija – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Aerodrom
Aerodrom, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Ima rešenja i ako vam pukne u inostranstvu

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su odranije primetili da se u određenom broju slučajeva javljaju problemi s oštećenjem polikarbonatne strane pasoša, kao i da su se takve neprijatnosti događale našim građanima u inostranstvu.

– U slučaju da ste oštetili pasoš dok ste u stranoj zemlji, možete da se obratite najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništu Republike Srbije i podnesete zahtev za izdavanje novog srpskog biometrijskog pasoša ili putnog lista radi povratka u Srbiju, gde onda kasnije možete podneti zahtev za izdavanje novog pasoša. Zahtev podnosite u policijskoj upravi ili stanici Ministarstva unutrašnjih poslova, po mestu prijavljenog prebivališta ili boravišta – navode u MUP-u.

Pojedine države traže ponovno vađenje viza

Mnogi su se zapitali šta da rade sa izdatim vizama koje stoje u oštećenom pasošu. Odgovor se, od ambasade do ambasade, razlikuje.

– U slučaju podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša, a u slučaju oštećenja prethodnog, prethodni pasoš se poništava na propisan način prilikom preuzimanja novog pasoša. Na zahtev, može biti vraćen njegovom vlasniku, radi daljeg rešavanja pitanja korišćenja vize, unete u taj pasoš, a što je u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava država koje su vizu izdale – objašnjavaju u ministarstvu.

Tako, na primer, za vizu izdatu u ambasadi SAD, koja stoji u starom (ne važećem) pasošu, putnik je u obavezi da pored novoizdatog dokumenta, prilikom putovanja sa sobom ponese i njegovu staru verziju. Ipak, postoje primeri kada je građanin podvrgnut novim birokratskim mukama, ali i materijalnim izdacima.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi