OVO NIKAKO NE RADITE! Ako stavljate fiskalni u kesu sa hranom - PRESTANITE! Rizikujete da dobijete opaku bolest! Računi su puni otrova!

Stručnjaci tvrde da se ova hemikalija sa papira unosi direktno preko kože

Prodavnica
Prodavnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U Evropskoj uniji će od sledeće godine, kao i u Srbiji, biti ograničena upotreba bisfenola A.

Ova supstanca se, između ostalog, nalazi u fiskalnim računima.

Bisfenol A se, osim u računima, nalazi i u termalnim rolnama, bankarskim slipovima sa i sličnim proizvodima, pokazalo je istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije Alhem i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

– Mi smo u tim uzorcima detektovali visoke koncentracije bisfenola A koji su se kretali od 0,6 do 0,9 odsto, što je čak 40 puta više od propisanih koncentracija bisfenola A u termalnom papiru – rekli su u Alhemu.

Bisfenol A je najkomercijalnija hemikalija u svetu, čija godišnja proizvodnja iznosi pet miliona tona. Koristi se za proizvodnju tvrde plastike, koja je nezamenljiva u proizvodnji kućnih aparata, naočara, sportskih rekvizita i mnogih drugih proizvoda. Ta supstanca u fiskalnom računu ima ulogu razvijača boje, kako bi sadržaj računa bio vidljiv.

POVIŠICA PENZIJA KRAJEM GODINE Primenjivaće se "švajcarski model", a evo šta on podrazumeva i koliki će rast doneti! Povećanje veće nego ikada pre!

Stručnjaci tvrde da se ova hemikalija sa papira unosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako se u kratkom roku od držanja računa operu ruke sapunom.

BITNA VEST Evo kada će penzije i plate zaista biti POVEĆANE!

Koliko će biti štetan zavisi od količine koja se unese u organizam i od toga da li je kontakt direktan. Stručnjaci tvrde da ova hemikalija može da utiče na metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost. Bisfenol A je zvanično klasifikovan na nivou Evropske unije kao toksičan po reprodukciju.

Tvrde da utiče na plodnost, na smanjenje plodnosti i na razvoj ploda. Stručnjaci upozoravaju da postoji termalni papir koji sadrži minimalne količine ove hemikalije, zbog čega se preporučuje njegova upotreba.

BIĆETE NA PRODUŽENOM VIKENDU ZAUVEK! Revolucionarne promene: Radna nedelja će imati samo četiri dana!

Potrošačke organizacije savetuju kupcima da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da peru ruke nakon kontakta sa fiskalnim računom i da kopiraju račune za proizvode koji podležu garanciji.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi