Banka, kartice, žena, novac
Shutterstock
Banka, kartice, žena, novac

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

NBS: Motrimo na banke Klijent će biti dužan da obezbedi traženu izjavu, odnosno podatke na način i pod uslovima definisanim zaključenim ugovorom sa bankom, kažu za „Alo!“ u centralnoj banci.

- NBS će pažljivo pratiti primenu propisa iz oblasti sprečavanja pranja novca, naročito u vezi s tim da se nove obaveze banke ne ispunjavaju na način koji dovodi do neopravdanih tereta za korisnike finansijskih usluga.

Ako banka preduzimanjem propisanih aktivnosti nije utvrdila status funkcionera određenog klijenta, niti u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju da je to lice funkcioner, u slučaju da se takav klijent ne odazove na poziv da pruži traženu izjavu do 25. decembra 2018. smatramo da bi banke mogle pismenu izjavu pribaviti i prilikom prvog narednog dolaska klijenta u poslovnu jedinicu banke.

 U skladu sa novim zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera. Krajnji datum da se izjasnite po navedenom pitanju je 25. decembar ove godine, nakon čega će, kako saznajemo, jedan broj banaka primeniti vrlo agresivnu poslovnu politiku i blokirati račune svim građanima koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu.

- U pojedinim bankama, klijentima koji nisu popunili formular biće blokirani računi, pa će građani novogodišnje praznike dočekati bez mogućnosti da raspolažu sopstvenim novcem. Ipak, neće svi bankari primeniti taj princip. Neke banke će i nakon tog datuma pozivati klijente da dođu i daju izjavu - kaže naš izvor i dodaje da će svi građani, bez obzira na poslovnu politiku banke u kojoj imaju račun, morati kad-tad da regulišu ovu obavezu, jer se ne radi o hiru poslovnih banaka, već je ceo bankarski sektor dobio direktivu od centralne banke da taj posao završi.

Dok jedan broj banaka već uveliko poziva klijente što putem imejla, što putem telefona da dođu i ispune svoju zakonsku obavezu, drugi deo bankarskog sektora se ponaša kao da ga se to sve ne tiče.

Milica Gačić, penzionerka, kaže da je za ovu novinu saznala od dece, ali da s njom niko iz banke preko koje prima penziju nije kontaktirao.

- Dobro je da imam decu da mi to kažu, jer bih u suprotnom dočekala Novu godinu bez ovo malo crkavice što primam. Nije mi problem da odem i potpišem, al’ smeta mi što me iz moje banke, još niko nije obavestio i što me nisu upozorili da bi mi zbog toga mogli blokirati račun - kaže Gačićeva i dodadje da samo čeka dan kad će nas banke pitati kojem se bogu molimo.

PROČITAJTE JOŠ: 

 

Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala „kamatica“, objašnjava da je ta regulativa posledica svetskog trenda, jer je državama neophodno da imaju uvid u tokove novca kako ne bi dolazilo do njegove zloupotrebe.

- Kad banka blokira račun, radi samo ono što je u njenoj mogućnosti, jer nije očigledno imala drugačiji način da obavesti klijenta da mora da ispuni neku obavezu. Klijent koji ima blokiran račun sigurno će čim shvati da ne može da raspolaže svojim novcem doći u najbližu ekspozituru da vidi u čemu je problem, pa će samim tim i popuniti formular - objašnjava Uzelac i dodaje da je regulativa takva kakva jeste i da banke moraju da rade kako nalažu zakon i Narodna banka Srbije kako bi došli do podataka koji su potrebni.

 


7.275.075
BROJ TEKUĆIH RAČUNA GRAĐANA
1.186.926
BROJ KREDITNIH KARTICA
Izvor: Kreditni biro, Udruženje banaka Srbije, mart 2017.

 



Komentari (11)

Miško

30.10.2018 22:47

Ispada da nas stalno prozivaju i pretresaju stalno neke novine koje koče obične ljude. Sramota. Bruka!

gaga vuk

30.10.2018 22:59

Pa to sto rade banke nema veze sa bilo kojim zakonom, samo se toboze ispunjava neka forma, a stvarnost je ovakva, sve transakcije novacaa preko odredjenog iznosa iz svih banaka slivaju se u nadlezni organ poseban softver, posto neko ima vise racuna u raznim bankama, to je neka drzavna finansijska institucija, i stvar je resena, ovako vi uzeli podatke o glupostima kao imate li nekog funkcionera u familiji, pa rodjena braca nista nedele, strasno sta se radi odnosno kako se zamajava narod.

Čiča Gliša

30.10.2018 23:43

Što mi je merak kad velike zverke nemaju ni dinara za novogodišnje praznike.

Ljilja

31.10.2018 00:10

Da li je potrebno poneti i potvrdu krvne grupe? Možda zatreba da ne dolazimo dva puta.

Vuki

31.10.2018 06:38

Posle kukaju sto narod, drzi pare po slamaricama..

nn

31.10.2018 07:14

Ako vam banka blokira racun i onemoguci da raspolozete novcem, da li ce onda biti blokirane i obaveze banke prema tom racunu. Npr imate tekuci racun koji npr ne koristiti i niste ga ugasili i na njemu imate npr 5000 din i bankva vam svakog meseca skida 200 din sa tog racuna. Da li ako vam onemogucte da pogidnte 5000 dinara tj blokraiju raucn znaci da onda ni oni nece moci da uzmu svakog meseca 200 sa racuna. ili ce oni da uzimaju sa raucna i dalje 200 dinara a da vama oneomguce da to uraditi.

Bozidar

31.10.2018 08:10

TREBA TAKO!! Dase bre vec jednom stane na put lopovcinama!!!

str

31.10.2018 08:25

Obavezu imaju banke, a ne klijenti. Banka treba da pozove klijenta da se izjasni, a ako on to odbije, onda neka mu blokiraju racun. Blokirati racune samo zato da bi klijent dosao da vidi o cemu se radi je vrhunac bezobrazluka koji bi NBS ili neko drugi morao da zabrani sankcionise. No, u Srbiji vaze neka druga pravila...

Branko

31.10.2018 09:40

Hahaha realno. Pa neka onda zaborave i oni na nase ?

Ana

31.10.2018 09:46

Nacin na koji je sve smisljeno je glup. Zasto su bankari duzni da glume policiju? Sta garantuje da je podata tacan? samo jos bespotrebnih papira u banci...eto to je ta izjava...

Xonpe

31.10.2018 16:46

Prelazim i ja polako na slamaricu.Od sledeće plate (pa nadalje svaku platu),čim legne na račun,dižem svaki dinar,neće više banka da koristi moj novac.Ovo ću da odradim,ok,ali u budućnosti dižem svaki dinar i više me ne zanimaju njihove gluposti koje su potpuno van pameti i protiv ustava.