Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar
Tanjug/Dušan Aničić
Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar

Tanjug/Dušan Aničić

Ilustracija, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Roditelji budućih đaka prvaka koji odbijaju da njihovo dete primi MMR vakcinu završiće na sudu i platiće kaznu čak do 150.000 dinara!

Pročitajte još:

 

Prema nezvaničnim podacima, iz ove generacije u kojoj je rođeno 67.257 dece, trenutno je nevakcinisano oko 4.000 deca.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za naš list da će čak i mališani koji nisu primili MMR vakcinu moći da se upišu u prvi razred, ali da će njihovi roditelji biti kažnjeni.

Sistematski pregled sastoji se od pregleda:

* otorinolaringologa

* oftalmologa

* lekara fizijatra

* logopeda

* stomatologa

* laboratorijske analize krvi i urina

* provere vakcinalnog statusa i vakcinacije

- Deca moraju da se školuju, ali moraju i da budu vakcinisana! Tako će u školu moći da se upiše i nevakcinisano dete a roditeljima se daje rok do kraja školske godine da ga vakcinišu. Ako to ne urade, biće kažnjeni jer su prekršili Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i za te roditelje sledi novčana kazna - kaže ministar i objašnjava:

- Naše ministarstvo postavilo je jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu i da će se vršiti pritisak na roditelje u vezi s tim. U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti, jer nevakcinisanjem dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i sve druge dece. Roditelji budućih prvaka na upis moraju doneti lekarsko uverenje u kome stoji da li je dete primilo tri obavezne vakcine - DT, OPV i MMR - napominje Šarčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da do početka školske godine roditelji imaju dovoljno vremena da ispune svoju zakonsku obavezu. Prema njegovim rečima, između prve i druge doze vakcine MMR-a dovoljno je da bude mesec dana razlike.

- Mame i tate koje još uvek nisu vakcinisale svoju decu moraju da shvate koliko je ova vakcina važna, i da od zaraznih bolesti štiti i njihovu, ali i drugu decu. Jer kada je obuhvat imunizacije oko 95 odsto, tada postoji i kolektivni imunitet koji se brani od epidemije. Svakako, da bismo izbegli i širenje bolesti, ali i plaćanje kazne, važno je vakcinisati decu. Naročito ovu koja kreću u kolektiv. Do septembra ima dovoljno vremena, pa roditelji to mogu da urade - naglašava dr Kon i dodaje da u prvi razred može krenuti i dete koje je primilo samo jednu dozu ove vakcine.

Preporučujemo i ovo:

 

Sve vakcine predviđene za imunizaciju dece pri upisu u prvi razred osnovne škole dostupne su u svim domovima zdravlja, besplatne i obezbeđene od strane države, tako da nema govora o nestašici vakcina, ističu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"!

 

- Sve vakcine koje su predviđene Programom imunizacije i kalendarom imunizacije dostupne su na vakcinalnim punktovima u dovoljnim količinama za svu predškolsku decu. Prilikom pregleda u domu zdravlja, zbog upisa u prvi razred osnovne škole, svako dete će primiti vakcine - navode u "Batutu" i apeluju na roditelje da decu vakcinišu u domovima zdravlja kod izabranih pedijatara vakcinama koje je država obezbedila, a koje su u skladu sa Kalendarom imunizacije.